"Juhatuse liikmetele tuli see teema tervikuna üllatusena," sõnas Aas. Pühapäevase juhatuse koosoleku ajaks oli aga kõigile teada, et garantiikiri on olemas ning nii asuti kuulama erakonnaliikmete ja asjaosaliste selgitusi.

Peame tagama selle, et Keskerakond MTÜ-na oleks oma tegevustes jätkusuutlik.
Taavi Aas

"Eks me siis kuulasime selgitusi ja arutasime, kuidas me selles olukorras edasi käitume, sest kõikidel juhatuse liikmetel on hoolsuskohustus: me peame sellele reageerima ja tagama selle, et Keskerakond MTÜ-na oleks oma tegevustes jätkusuutlik," kirjeldas Aas.

Kuidas kavatsete edasi käituda?

Kõigepealt – nagu juhatuse otsus oli – teeme kindlaks selle, kui pädevad, kui kehtivad sellised garantiikirjad, mis Keskerakonna nimel on välja antud, on. See juriidiline ekspertiis käib nii et seda on mul veel vara kommenteerida. Ja kui see juriidiline ekspertiis on meil käes, eks me siis saame teha järgmised otsused.

Kas saan õigesti aru, et üldine soov on, et need garantiikirjad tagasi võetakse?

Loomulikult inimeste soov on see, et kohustusi ei oleks ja soovi täitumine sõltub sellest, millise hinnangu neile garantiikirjadele annavad juristid. Nii et veel kord: seda on täna raske kommenteerida.

Kes ja kuidas põhjendas juhatuse koosolekul teile seda, et miks oli üldse vaja selliseid garantiikirju anda?

See oli aastal 2014, vahetult enne riigikogu valimisi, valimisprotsess käis tegelikult. Ja nii nagu teada oli tol hetkel, korraga me neid kõiki kohustusi, mis meil selle valimise ettevalmistamise käigus olid, täita ei suutnud ja siis nende kohustuste katteks väljastati need garantiikirjad.

Kes võttis vastutuse endale?

Garantiikirjadele on alla kirjutanud Priit Toobal juhatuse liikmena.

Mis edasi saab, kui ta ei ole juhatuses?

Me kuulasime ka juhatuses Priit Toobali selgitusi selle kohta. Ta on erakonnas endiselt edasi ja tuli enda selgitusi meile jagama. Aga veelkord see, mis edasi saab, sõltub sellest, millised on juristide seisukohad.