“Auto juhtimine alkoholi- või narkojoobes on jätkuvalt Los Angelesis probleem,” ütles politseiülem William Bratton. “Me saame joobes autojuhi vahistada ja türmi panna, kuid kui me ei saa võtta neilt võtmeid ja autosid, on nad linnatänavatel endiselt tapvaks nuhtluseks.”

Ametnikud loodavad, et Los Angelesist saab esimene suurlinn USA-s, mis rakendab roolijoodikute suhtes karme meetmeid.

Juristid aga väidavad, et kavandatav seadus, mis võimaldab Los Angelesi politseiametil jätta oksjonil mahamüüdud sõidukite eest saadud raha endale ja kasutada seda alkoholi-vastaste programmide läbiviimiseks, on vastuolus eraomandust kaitsva USA põhiseadusega.

Lõuna-Carolina ülikooli õigusprofessor Erwin Chemerinsky ütles, et tal ei ole midagi autode konfiskeerimise vastu kriminaalkaristusena, kuid ta ei saa nõustuda võimalusega, et politsei võib realiseerida auto enne roolijoodiku süüdimõistmist kohtus.

Seaduseelnõu autor Greig Smith Los Angelesi linnavalitsusest ütles, et dokumendi üksikasjad vajavad veel täpsustamist, kuid ametnikud on veendunud, et soovitud meetmed jäävad põhiseaduse piiridesse.

Omanik jääks sõidukist ilma isegi siis, kui keegi teine tabatakse selle roolist ebakaines olekus. See paneb vanemaid tõsiselt mõtlema, kas nad tahavad oma kallist autot teismelistele lastele laenata.

Eelmisel aastal toimus purjus juhtide tõttu Los Angelesis 2218 liiklusõnnetust. Politsei vahistas 9812 roolijoodikut.