"Olukord tsiviillendudele on jätkuvalt ohtlik ja lahendus tuleb leida kiiresti," ütles Paet, kes on nii Euroopa Komisjoni kui ka Euroopa Parlamendi tähelepanu probleemile juhtinud.

Ta lisas, et sel aastal on olnud mitusada sellist lendu, samas kui Läänemere ääres on mitu tiheda liiklusega lennuvälja, kust tõusevad ja kuhu laskuvad reisilennukid, mis muudavad kõrgust ning teevad manöövreid. "Sellises olukorras on sisselülitamata transponderitega lennukid ohtlikud."

Paeti sõnul püsib oht Läänemere piirkonnas reisilennukitele nii kaua, kuni sõjalennukid massiliselt pimelende teevad. "Seetõttu tuleb seda olukorda riikide vahel käsitleda ning olukorda kiiresti muuta. Ehk seekord muutub midagi enne, kui õnnetus juhtub," lisas ta.

Venemaa kutse konsultatsioonidele

Venemaa riiklik uudistekanal TASS teatas esmaspäeval, et Venemaa kaitseministeerium kutsus NATO liikmesriikidest Balti riikide ja Poola esindajad ning ka Soome ja Rootsi esindajad Moskvasse.

Venemaa asekaitseministri Anatoli Antonovi sõnul on kohtumise eesmärgiks vähendada pingeid, mis on tekkinud sõjalise liikluse sagenemisega riigipiiride läheduses ja samuti ka Läänemere õhuruumi lennuturvalisus, mis on esile kerkinud seoses sisselülitamata transponderitega sõjalennukite lendudega.

Eesti kaitseatašee Moskvas on saanud Vene Föderatsiooni kaitseministeeriumilt ettepaneku konsultatsioonideks. "Kaalume seda ettepanekut põhjalikult, peame nõu liitlastega ja kujundame seisukoha mõistliku aja jooksul," rääkis ministeeriumi pressiesindaja Artur Jugaste.

Peaminister Taavi Rõivas ütles neljapäeval, et kõigepealt tuleks Vene sõjalennukite pilootidel üles otsida transponderi nupp ja see sisse lülitada.