Associated Pressi-GfK küsitlusest selgub, et 81 protsenti ameeriklastest tunneksid hirmu pärast kahest poliitikust ühe presidendiks valimist. Sealjuures ütles veerand vastanutest, et pole tähtis, kumb võidab: nad kardavad mõlemaid.

Kolm neljandikku valijatest tunnistas, et nende valikut motiveerib soov anda hääl Clintoni või Trumpi vastu.

„Kui Hillary Clinton võidaks, kaaluksin ma ilmselt enesetappu. Kindlasti ei ole ma tema fänn,“ ütles 67-aastane Dennis Fernandez Arizona osariigist Florence’ist.

„Kui Trump võidab, noh, me oleme juba uurinud Maltat ja Uus-Meremaad. Ma ei tunne ennast lihtsalt kindlana, et ta ei tee tormakaid ja informeerimata otsuseid,“ lausus 55-aastane Lawrence James Põhja-Carolina osariigist Durhamist.

Märkimisväärne osa ameeriklastest suhtub negatiivselt isegi sellesse kandidaati, kelle võitu nad soovivad: 14 protsenti nii Trumpi kui ka Clintoni pooldajatest ütleb, et toetab kandidaati, kes neile ei meeldi.

Küsitlusest selgus, et ameeriklastel on negatiivne arvamus mõlema kandidaadi kohta. Clintonisse suhtub negatiivselt 57 protsenti küsitletutest, positiivselt 37 protsenti. Trumpi kohta on negatiivne arvamus 63 protsendil ja positiivne 31 protsendil.

56 protsenti ameeriklastest ütles, et tunneks hirmu ja 48 protsenti kahetseks, kui Trump pääseks Valgesse Majja. Vaid 22 protsenti oleks uhke ja 26 protsenti põnevil, kui nii juhtuks.

Clintoni presidendiks valimise puhul tunneks 48 protsenti hirmu ja 46 protsenti kahetsust. Vaid 27 protsenti oleks uhke ja 26 protsenti põnevil.

Pool Clintoni toetajatest peavad teda vaid veidi või üldse mitte ausaks ning üle kolmandiku ütleb, et ta on vaid veidi või üldse mitte meeldiv. Kokku arvab vaid veerand ameeriklastest, et Clinton on vähemalt mingil määral aus.

Clintoni jaoks oli küsitluses siiski ka midagi positiivset: ligi kaks kolmandikku ameeriklastest arvab, et ta võidab valimised.

47 protsenti Trumpi toetajatest peab teda vaid veidi või üldse mitte tsiviliseerituks, 39 protsenti ütleb, et ta on vaid veidi või üldse mitte meeldiv ning 31 protsenti peab teda vaid veidi või üldse mitte tööks sobivaks. 14 protsenti Trumpi toetajatest peab teda vähemalt mingil määral rassistiks.

80 protsenti Trumpi toetajatest ja kolm neljandikku Clintoni toetajatest tunnistavad, et peamine põhjus nende kandidaatide toetamiseks on vastuseis teisele kandidaadile.