Koos hispaanlasest europarlamendi liikme Javier Cuosi Permuy ja Läti saadiku Tatjana Ždanokaga Süüriat külastanud ja Bashar al-Assadiga kohtunud Yana Toom lükkab ümber süüdistused, nagu tema visiit oleks kuidagi Venemaa huvides olnud. "See on rumal tembeldamine. Eesti poliitilises võitluses stigmatiseeritakse inimest ja ongi kõik," ütles Toom Delfile antud intervjuus.

Toomi häirivad täna meedias kõlanud laused, et Süüria valitsus maksis osaliselt Toomi visiidi eest. "See on lihtsalt vale. See oli üks öö Damaskuse hotellis, mida ma ei saanud ise broneerida, kuna ma lihtsalt ei teadnud seda hotelli ega aadressi, sest seda ei öeldud mulle turvakaalutlustel," rääkis Toom ja lisas, et on nõus maksma ajakirjaniku reisi eest.

"Mingu ja nautigu seda – kolm kilomeetrit ISISise positsioonideni. See on naljanumber. Mul on viis last ja ma ronin ei tea kuhu ja saan siis veel selle eest peksa, et ma võtsin justkui raha vastu. Aga kindlasti jääb see alla 100 dollari, kui ma seda broneeriksin. Ega seal neid turiste väga palju ei ole," märkis europarlamendi saadik irooniliselt.

Visiit toimus valitseva režiimi enda initsiatiivil

"Süüria saatkond Hispaanias tegi selle ettepaneku minu Hispaania kolleegidele. Mina sain sellest teada Javier Nartilt, kes on minu fraktsioonikaaslane ja kes plaanis ka minna, aga tervislikel põhjustel pidi viimasel hetkel sellest keelduma," selgitas europarlamendi saadik, kuidas tema võimalus Süüriasse minekuks avanes.

Toomi sõnul kaaluti Süüria-visiiti juba talvest saati, kuid temani jõudis info vaid kaks nädalat tagasi. "Muidugi ma kaalusin ja mõtlesin, kas minna. Seda oli pikalt ette valmistatud, aga turvakaalutlustel lükati seda pidevalt edasi."

Täpset visiidi programmi ei teadnud saadikud turvakaalutlustel viimase hetkeni. "Ma tean, et olid saadetud erinevad palved, mida me tahame näha ja kellega kohtuda. Programmi me ei teadnud viimase hetkeni - siis, kui me saabusime piirile, oli enam-vähem selge, mida me tegema hakkame. Seal käib sõda ning sellist asja, et te kohtute presidendiga sellel kellaajal ja sellel aadressil, muidugi keegi ei ütle."

Küsimusele, kuidas Toom visiidiks valmistus ja kas ta seda ka kellegagi arutas, vastas ALDEsse kuuluv saadik, et nad saatsid fraktsiooni esimehele Guy Verhofstadtile kirja, milles informeerisid teda reisiplaanist. "Guy saatis omalt poolt kirja, et see võib olla ainult eraviisiline üritus, kuna meil on ühtne Euroopa Liidu positsioon. Mina muidugi vastasin sellele, et see on selge, et meil ei ole ei mandaati ega kavatsust pidada läbirääkimisi. Meie jaoks on see fact-finding mission ehk lähetus, kus sa vaatad kohapeal asja, räägid inimestega, laiendad oma silmaringi ja saad ülevaate, mis toimub, mitte paberi pealt, vaid oma silmaga vaadates."

Toom kinnitas, et selle vastusega oldi nõus. "Kuna see on mitteametlik, siis minge. Mingisugust keeldu selle peale ei tulnud. Ka eile ega täna pole ma mingisugust reaktsiooni täheldanud, välja arvatud Urmas Paet, see on tema normaalne reaktsioon."

Programm nafta toidu vastu

Kuigi Toom isiklikult toetab Süüria-vastaste sanktsioonide lõpetamist, lükkas ALDE fraktsiooni liige ümber väited, nagu ta oleks rääkinud sanktsioonide tühistamisest, mida võib välja lugeda ERRi uudisteportaali vahendatud Süüria riikliku uudisteagentuuri SANA teatest. SANA uudises öeldi, et saadikud kinnitasid, et külastuse ajal nähtud inimeste kannatused kohustavad neid pingutama Euroopa valitsuste Süüria-suunalise poliitika muutmise ja sanktsioonide tühistamise nimel.

"Ma rääkisin seal igal kohtumisel, et me kaalume asja. See oli väga isiklik. Üks positsioon on minu Hispaania kolleegil, kes on kommunist, teine positsioon on Ždanokal ja minul on hoopis kolmas. Võiks teha täpselt seda, mida tehti omal ajal Iraagiga. Programm nafta toidu vastu, kus neil lubati oma naftat müüa eeldusel, et rahvusvaheline üldsus kontrollib, kuhu see raha läheb. Nõue oli see, et see raha läheb sotsiaalvaldkonda. Süürias kannatavad sanktsioonide tõttu lisaks režiimile ka tavalised inimesed ja olukord on väga-väga halb," kirjeldas Toom.

Olgu see Assadi režiim see, mis ta on, aga fakt on see, et 80 protsenti ümberpaigutatud inimestest on tema kontrollitaval territooriumil
Yana Toom

Saadik möönis siiski, et ei toeta Süüria-vastaseid sanktsioone. "Isiklikult ma olen sanktsioonide vastu, aga poliitikuna ma saan aru, et see ei ole praegu võimalik, ja seetõttu ma pakun välja asja, mis on minu arvates mõistlik kompromiss. Olgu see Assadi režiim see, mis ta on, aga fakt on see, et 80 protsenti ümberpaigutatud inimestest on tema kontrollitaval territooriumil ja ainuke asi, mida nad selles olukorras saavad inimestele anda, on kaks korda kuus toidukorvi. See on kõik," rõhutas ta.

"Nad tänaseni – Assad rääkis meile ja ma usun, et nii on - saadavad vaktsiine ja palkasid Raqqasse, mis on ISISise pealinn. Ja inimesed võtavad seda vastu. Nad lähevad lõhki sellega. Tulemus on see, et nad kukutavad režiimi, aga me tapame sellega ka inimesi. See pole normaalne lähenemine," sõnas Toom.

Küsimusele, kuidas Euroopa Liit tegutsema peaks, kui Lääneriigid toetavad mõõdukat opositsiooni, kes samuti võitleb ISISise ja Al-Nusra Rinde vastu, tõi Toom välja, et Euroopa Nõukogu leevendas 2013. aastal sanktsioone nendel aladel, mis on opositsiooni kontrolli all. "Nemad, erinevalt Assadist, saavad enda naftaga kaubelda, aga neil ei ole nii palju tsiviilelanikkonda, kes seda raha vajab."

Süüria teema Euroopa Parlamenti arutelule

Reaalne tulem, mida Toom pärast Süüria-visiiti saavutada püüab, on tuua Süüria teema Euroopa Parlamendis taas arutluse alla. Esimese asjana proovib ta aga n-ö teisele poolele pääseda ehk käia nendel aladel, mis on opositsiooni kontrolli all.

"Rääkisin ka Süürias kohtumistel, et ainus, mida ma oma kolleegidega teha saan, on avada debatt Euroopa Parlamendis. Arutagem asja, sest Süüria olukord muutunud. Sanktsioonid kehtestati 2011. aastal ja me aruta seda teemat mitte kunagi. Me võtame Vene resolutsiooni iga kahe kuu tagant vastu ja arutame asja. Mulle ei meeldi selle arutelu tulemus, aga vähemalt räägime sellest. Süüriast me ei räägi üldse ja see ei ole normaalne," leidis europarlamendi saadik.

Toom kavatseb Süüria teemat arutada esimesel fraktsiooni kohtumisel, mis toimub septembris. "Räägin, mida ma nägin ja mida ma arvan. Usun, et minuga liitub päris arvestatav arv kolleege fraktsioonist, sest meil on seal päris erinev seltskond. Vaatame, kuidas edasi minna, et see arutelu tuleks tagasi parlamenti, mitte et Euroopa Nõukogu otsustab ja meie pole isegi kummitempel selles olukorras, vaid me oleme lihtsalt mitte keegi."