26. aprillil alanud annetuste kogumise kampaania käigus annetas enam kui 1900 inimest uudiste- ja arvamusportaali Objektiiv tegevuse jätkamiseks ja laiendamiseks üle 40 000 euro.

Kampaania eesmärk oli koguda annetustena 25 000 eurot, kuna sel juhul lubasid kaks suurtoetajat annetada omalt poolt kokku veel 25 000 eurot. Eesmärk sai ületatud vähem kui kahe nädalaga ning kokkuvõttes saab Objektiiv rohkem kui 65 000 euro suuruse rahasüsti.

SAPTK juhatuse esimees Varro Vooglaid ütles Delfile, et suurannetajad on tavalised inimesed, kellele sümpatiseerib sihtasutuse tegevus, aga kes ise avaliku tähelepanu alla sattuda ei soovi, kuna nad on tagasihoidlikud. Küll aga on nad varemgi sihtasutuse tegevust toetanud.

"Seekord pöördusin isiklikult nende poole ja küsisin, kas nad oleksid nõus sellise ettepanekuga, et kui saame väiksematelt toetajatelt nii ja nii palju raha kokku, kas nad siis omalt poolt paneksid teist sama palju juurde. Neile tundus see ettepanek hea ja nii me tegime."

Vooglaiu sõnul ei ole veel otsustatud, kuidas annetustena kogutud raha täpselt kasutatakse: kui palju investeeritakse infrastruktuuri ülesehitamiseks ja kui palju kulutatakse uute inimeste tööle võtmisele. Seetõttu pole hetkel ka selge, kui kauaks kogutud raha jätkub.

Portaali Objektiiv peatoimetaja Veiko Vihuri sõnas, et raha on ennekõike mõeldud portaali tegevuse laiendamiseks. Annetuste hulk võimaldab Vihuri kinnitusel uusi töötajaid palgata ja ka tehnikat hankida.

"Soovime võtta rohkem tööjõudu, kes aitaksid sisu toota nii uudiste kui ka muu materjali näol. Esmane ülesanne on leida uudiste toimetaja," lausus Vihuri, kelle kinnitusel soovitakse juurde leida ka kolumnist. Teine suurem idee on välja ehitada, laiendada ja arendada videostuudiot. Kogutud raha on aga ka igapäevase sisu tootmise teenistuses.

Vihuri: raha jätkub kindlasti aasta lõpuni

Portaali algse projekti järgi oli plaanide teostamiseks vaja iga kuu vähemalt 6000 eurot. "Minu teada me ei ole seda kaugeltki saavutanud," lausus Vihuri. "Oleme palju vähemaga pidanud läbi ajama. Mina olen palgaline ja teen oma tööd palga eest poole kohaga, makstakse ka teistele, aga kahjuks kõikidele kaastöölistele ei suuda honorari maksta."

Vihuri hinnangul jätkub kogutud raha kindlasti aasta lõpuni. Arendustöödega ilmselt suvel algust ei tehta, pigem jäävad need sügishooaega. "Tuleb realistlikud kavad teha," nentis Vihuri, kelle sõnul tuleb aga annetuste kogumise kampaaniaid kindlasti ka edaspidi.

Samas lisas ta, et kuigi annetuste kogumise kampaania lõpes möödunud teisipäeval, siis koguneb raha n-ö inertsist veel mõnda aega, kuna üleskutseid saadeti laiali ka kirja teel. Möödunud nädalal teatati Vihuri sõnul, et koguti 35 000 eurot 1600 inimeselt, eilne pressiteade rääkis aga juba üle 40 000 kogutud eurost ning 1900 annetajast.

Portaal Objektiiv alustas oma tegevust ligi seitsme kuu eest, 18. oktoobril 2015.