Pakistanist pärit bussijuhi poja valimine Euroopa ühe suurima linna juhiks andis märku rassilise ja usulise mitmekesisuse aktsepteerimisest londonlaste poolt kõigest mõni kuu pärast islamiäärmuslaste terrorirünnakuid Euroopa suurlinnades, kirjutab Financial Times.

Oma võidukõnes ütles Khan, et tal on ülim heameel, et „London valis hirmu asemel lootuse ja vastandumise asemel ühtsuse“. „Ma loodan, et meil ei tule enam kunagi sellist valikut teha,“ vihjas ta oma konservatiivist linnapeakandidaadi süüdistustele.

„Ma tahan, et kõigil londonlastel oleks samasugused võimalused, mida see linn pakkus mulle ja mu perekonnale, et mitte jääda ainult ellu, vaid ka olla edukas,“ sõnas ta.

Khan kogus keskvalimiskomisjoni andmetel 1 310 143 häält, millega ta sai suurema isikumandaadi kui ükski teine briti poliitik ajaloos. Oma hääle andis 45,3% londonlastest ja neist 59% hääletas Khani poolt.

45—aastane Khan on pakistani päritolu Londoni bussijuhi poeg. Ta kasvas üles sotsiaalmajas koos oma kaheksa õe ja vennaga ning magas kuni 24. eluaastani narivoodil.

Noores eas tuli tal pidevalt taluda rassistike märkusi, mistõttu õppis ta poksima.

20. aastaselt läks ta ülikooli ja õppis juurat, misjärel asus tööle inimõigusadvokaadina. Ka tema abikaasa on advokaat ja neil on kaks alaelalist tütart.

Inimõigusadvokaadina võttis ta käsile vastuolulisi kohtuasju. Näiteks kaitses ta USA populaarset moslemiorganisatsiooni Islamivabariik liidrit Louis Farrakhani, kes nimetas valgenahalisi „kuraditeks“, juute „verejanulisteks“ ja Hitlerit „heaks meheks“. Khan üritas vaidlustada mehele kehtestatud sisenemiskeeldu Suurbritanniasse. Ta kaotas.

Parlamendisaadik sai temast 2005. aastal. Ta on olnud nii transpordiminister kui ka varikabineti justiitsminister ja londoni variminister, Kolleegid ja vastased tunnistavad kui ühest suust, et Khan on väsimatu ja teda ei tohiks mingil juhul alahinnata. Mees on suutnud aastate jooksul võtta üllatavaid poliitilisi võite nii erakonna sees kui ka väljaspool.

Khan lubab olla „kõigi londonlaste linnapea“. Tema kõige suurem valimislubadus oli tegeleda elamispindade probleemiga – ehitada juurde maju ja alandada nende hindu.

Ta lubab külmutada ühistranspordi sõidupiletite hinnad neljaks aastaks ja muuta 50% linnast roheliseks. Samuti on ta vastu Londoni ja ühtlasi Euroopa suurima lennuvälja Heathrow' kolmanda maandumisraja ehitamisele. Laiendagu parem Catwicki, leiab ta.

Khan on poliitikuna üritanud võidelda ka stereotüüpidega. Näiteks hääletas ta 2013. aastal homoabielude poolt. Veel neli moslemist parlamendisaadikut tegid sedasama.

Khanil on silme ees ka juba järgmine ametikoht, väidavad partei allikad. Selleks on erakonna esimehe tool. Väidetavalt kavatseb ta Londoni linnapeana töötades pakkuda leiboristidele alternatiivi praegusele juhile Jeremy Corbynile. Ta on üritanud korduvalt end juba Corbynist distantseerida ja erakonnajuhti hoogsalt kritiseerinud.