Sääsehooaja saabumisega Euroopasse võib kohaliku ülekandumise võimalus koos seksuaalse ülekandumise tõenäosusega märkimisväärselt suurendada Zika viiruse ja sellega seotud komplikatsioonide käes kannatavate inimeste arvu, teatas WHO abipeadirektor Marie-Paule Kieny AFP vahendusel.

„Et hooajalised temperatuurid hakkavad Euroopas tõusma, hakkavad kaks Aedes-sääse liiki, mis meile teadaolevalt viirust levitavad, ringlema,“ ütles Kieny. „Sääsk ei tunne mingeid piire.“

Kieny nimetas Zika viirust, mida seostatakse tõsise ajukahjustusega vastsündinutel ja haruldase neuroloogilise häirega täiskasvanutel, ülemaailmseks hädaolukorraks.

Kõige pakilisem prioriteet on Kieny sõnul uute vahendite leidmine viiruse kiireks diagnoosimiseks eriti rasedatel naistel, kelle lastel on oht saada Zika tõttu tõsiseid puudeid.

„Samuti on kriitiline vajadus vaktsiini järele, aga, nagu me teame, võtab aastaid, enne kui täielikult testitud ja litsentseeritud vaktsiin on valmis rahvatervise sektorites kasutamiseks,“ lausus Kieny.

Kieny sõnul töötavad arendajad USA-st, Prantsusmaalt, Brasiiliast, Indiast ja Austriast 23 Zika vaktsiini projekti kallal.

„Et seda hakatakse kasutama rasedate naiste ja lapsesaamiseas naiste kaitsmiseks, peab vaktsiin vastama äärmiselt kõrgetele standarditele,“ ütles Kieny.

Viimase aja teadusliku konsensuse järgi põhjustab Zika mikrotsefaaliat ehk vastsündinute tõsist ajukahjustust ning täiskasvanueas tekkivaid neuroloogilisi probleeme, näiteks Guillan-Barré sündroomi, mis võib põhjustada halvatust ja surma.