Kaitsepolitsei pressiesindaja Harrys Puusepa sõnul on kapo Vene eriteenistuste Eesti-vastastele huvidele ja agressiivsusele juhtinud tähelepanu oma aastaraamatutes.

"Kahtlemata üritavad Vene eriteenistused rohkem teada Eesti riigi koostööst rahvusvaheliste partnerite ja organisatsioonidega ning seda mõjutada," kommenteeris Puusepp.

Giles lisas, et Balti riikides viibinud USA sõdureid on kinnitamata andmetel tabanud ka üle Vene piiri tulnud elektrooniline rünnak, sealhulgas katse nende elektroonikat segada.

Eelmisel nädalal lendas Vene ründelennuk SU-24 korduvalt väga madalalt üle Läänemerel õppusel olnud USA sõjalaeva Donald Cook. Sarnaseid ülelende USA sõjalaevadest on Vene lennukid teinud ka eelmistel aastatel Mustal merel, aga selle aasta ülelennud olid Giles'i hinnangul palju agressiivsemad. Taoline tegevus on ohtlik, rikub rahvusvahelisi leppeid ja toob kaasa õnnetuseohu.

Vene lendurid on viimastel aastatel pidevalt ameeriklasi proovile pannud. Kui Venemaa sekkus Süüria kodusõtta, tegid nad ameeriklastega kokkuleppe, kuidas sama õhuruumi jagades konflikte vältida. Venelased aga rikkusid pidevalt kokkulepet ja kasutasid võimalust harjutada agressiivseid manöövreid, sealhulgas ka Ameerika lennukite ründamist.

Sõjalennukite madalad ülelennud olid tavalised ka külma sõja ajal. Taolised ülelennud nõuavad aga häid oskuseid, et mitte õnnetust põhjustada. Mais 1968 lendas Nõukogude Tu-16 merre peale seda, kui oli teinud madala ülelennu üle USA lennukikandja Essex. Just taoliste õnnetuste vältimiseks sõlmisid USA ja Nõukogude Liit kokkuleppe, mis piiras taolisi ohtlikke manöövreid.

Selle kokkuleppe üheks osaks oli keeld tulla liiga lähedale alusele, kust tõusevad õhku või maanduvad lennukid või kopterid. Eelmisel nädalal rikuti seda punkti, sest Vene ründelennuki ja kopter Ka-27 sekkumise tõttu pidi ameeriklaste laev katkestama koostööharjutuse Poola kopteriga.