Martin Helme viitab või tõlgendab Krossi sõnul oma jäledas avalduses Marina Kaljuranna kohta usutavasti Eesti põhiseaduse preambuli "aadet", nagu ta seda ise nimetab ("loodud Eesti rahva riikliku enesemääramise kustumatul õigusel" ja "peab tagama eesti rahvuse ja kultuuri säilimise läbi aegade")

"Ma ei jõua isegi üles lugeda, milliseid põhiseaduse sätteid Helme selle tõlgendusega rikub," kirjutas Kross.

Mõned siia meenutuseks:

Kõik on seaduse ees võrdsed.

Kedagi ei tohi diskrimineerida rahvuse, rassi, nahavärvuse jne tõttu.

Rahvusliku... diskrimineerimise õhutamine on seadusega keelatud ja karistatav.

Eesti kodaniku kohus on olla ustav põhiseaduslikule korrale

"Eesti presidendile etnilist ehk verepuhtust nõudes läheb Helme rängalt vastuollu nii kehtiva kui ka kõigi varasemate põhiseadustega," leidis Kross.

Ta meenutas EKRE-le kahte Eesti vabariigi alusdokumenti, mida nad ise aeg-ajalt nimetavad, aga ilmselt pole ei lugenud ega mõistnud.
Esiteks, Iseseisvusmanifest (mille pealkiri on tegelikut Manifest kõigile Eestimaa rahvastele) lõi Eesti riigi, kus diskrimineerimine on keelatud: "Kõik Eesti vabariigi kodanikud, usu, rahvuse ja politilise ilmavaate peale vaatamata, leiavad ühtlast kaitset vabariigi seaduste ja kohtute ees."

Teiseks, Tartu rahu. Muuhulgas defineerib Tartu rahu tekst, kes on Eesti Vabariigi silmis "Eesti soost" isik. Nimelt: "Kahtluse tekkimise korral mõistetakse Eesti soost isikute all isikuid, kes ise wõi kelle wanemad olid praegu Eestit moodustawal territooriumil kogukondade woi seisusliste asutuste hingekirjades."

See tähendab, et juba 1920 aastal oli Eesti vabariik saanud üle etnilise matsikogumi mentaliteedist ja "Eesti soost" isikud olid kõik inimesed, kes elasid riigi loomisel alaliselt Eestis. Eestlased, sakslased, venelased jne.

"Helme räägib midagi "hingelt ja ihult" eestlaseks olemisest. Ma ihu kohta ei oska öelda, aga hingelt Helme minu meelest küll eestlane ei ole. Põhiseaduse vaimu tundmise mõttes kohe kindlasti mitte. Kui järele mõelda, siis saabki eestlane olla ainult hingelt," kommenteeris Kross.