Suur osa tsaariametnikke kaotas päevapealt töö ja asemele pandi esialgu ebamääraste ülesannetega üleminekuvõimud, mis allusid Venemaa ajutisele valitsusele, kuid kelle üle enamlased ja rahvuslikud jõud üritasid üksteise võidu kontrolli saavutada.

Ootamatult oli kõigil, ka naistel, hääleõigus ning valla- ja linnavolikogusid sai vabadel valimistel valida. 12. aprillil ühendati terve Eesti ala ootamatult üheks autonoomseks kubermanguks. Ka Narva liideti aasta lõpuks Eestiga.

23.–26. oktoobril toimus Peterburis Oktoobrirevolutsioon, millega enamlased kukutasid Venemaa ajutise valitsuse. 9. novembril korraldati Eestiski sõjaväeline riigipööre. 1918. aasta veebruaris ei olnud Eestis enamlastest enam Saksa vägede peatajat. Algas Saksa okupatsioon. Toimunu taustal tärkas aga Eesti Vabariik.

Kuidas, sellest lähemalt homses Eesti Päevalehes, kus ilmub sarja "EV100 nädalat" avalugu!

Delfi ja Eesti Päevalehe ajalooprojekt "EV100 nädalat" viib meid kaheaastasele ajaloorännakule, igal nädalal kuni Eesti Vabariigi sajanda sünnipäevani avaldame ülevaate ühest meie riigi eluaastast. Toome välja olulisemad sündmused, huvitavad faktid ning pildid ja videomaterjalid toonasest ajast.