Riigikogu kaht aseesimeest valitakse üheskoos ja kaks kõige enam hääli saanud kandidaati on valitud. Enamasti seatakse üles vaid kaks kandidaati, üks opositsiooni, teine koalitsiooni poolt, kes osutuvad ka valituks.

Opositsiooni kandidaadiks oli sel aastal Ratas, keda toetas ka Keskerakonna juhatus. Kuna Ratas on aga Simsoni leeri toetaja, algasid täna hommikul kuulujutud, et Savisaar üritab eilse eest kuidagi Ratase kaudu kätte maksta.

Enamvähem ainsaks võimaluseks tõsiselt kätte maksta oleks olnud kolmanda aseesimehe kandidaadi tekitamine, keda oleksid toetanud keskfraktsiooni Savisaare leeri inimesed. Ratasest suurema arvu häälte saamiseks oleks pidanud kolmandat kandidaati toetama ka vähemalt EKRE või Vabaerakond. Kui kolmas kandidaat oleks saanud Ratasest rohkem hääli, oleks Ratas olnud aseesimehe kohast ilma ja kättemaks oleks saanud teoks.

Täna riigikogus ei olnud aga ükski keskerakondlane ega ka teiste opositsioonierakondade liige kuulnud midagi mõnest kolmandast kandidaadist. Ainus, millest oli juttu, oli see, et osa keskerakondlasi jätavad hääletamata.

Ilmselt nii juhtuski ja Ratas sai kuus häält vähem kui eelmisel aastal. See aga ei seadnud hetkekski ohtu tema tagasivalimist. Kui see oli kättemaks, siis ei avaldanud see mingit mõju ei Ratasele ega Simsonile ja tema toetajatele.

Tänasel pressikonverentsil Ratas ei välistanud, et mõned keskerakondlased jätsid tõesti teadlikult talle hääle andmata. "Vastab tõele, et Keskerakonnas on rasked ajad," ütles Ratas. Ta lootis, et kõik fraktsiooni liikmed mõistavad, et parem oleks jätkata 27-liikmelises fraktsioonis.

Ratas selgitas ka seda, miks kandideeris ta täna riigikogu juhatusse ja kandideerib samal ajal ka Eesti Olümpiakomitee juhiks. "Joogiveekaevu ei aeta kinni enne, kui uus on olemas," viitas Ratas vanasõnale.