"Palun, needsamad kõrged Ameerika diplomaadid, sõjaväelased, kes väidavad, et Ameerika sõdureid on siin solvatud, ähvardatud või mis iganes, toogu tõendusmaterjal, pöördugu meie õiguskaitseorganite poole. Kõik meie ministrid ja muud asjapulgad armastavad korrutada lakkamatult, et Eesti on õigusriik. Kui Eesti on õigusriik, siis Eestis toimivadki õiguslikud mehhanismid, mitte kuulujutud, mitte Facebooki postitused, kus süüdistatakse oma rahvast selles, et me ei oska käituda, et me seame ohtu oma liitlassuhted," rääkis Helme.

"Väriseda sellepärast, et kuskil kõrtsis purjus inimesed omavahel nagelevad ja viimane argument, mis ühel purjus inimesel võib olla, on see, et sa oled kuradi neeger – see ei sea meie liitlassuhteid ohtu. Kui sellest ei saada välisministeeriumis, kaitseministeeriumis ja kaitsejõudude peastaabis aru, siis tuleb oma amet maha panna ja võtta teine amet, millega paremini hakkama saadakse," lisas Helme.

"Eestis ei ole rassismi. Ei ole vaja endale tuhka pähe raputada ja teha nägu, et meil on ja me hakkame seda eemaldama. See on niivõrd nõukogulik suhtumine, võin ma öelda oma küpses eas, et isegi nõukogude ajal ei olnud inimesed nii ülipüüdlikud kui praegu. Võtke ennast kokku! Võtke ennast kokku, käituge nii, nagu suveräänse riigi esindajatele on kohane!"

Helme pidas selle kõne peale seda, kui välisminister Marina Kaljurand oli vastanud EKRE arupärimisele seoses USA saatkonna ajutise asjuri Chever Voltmeri artikkel "Rassism puudutab meid kõiki". EKRE saadikud pidasid seda artiklit Eesti siseasjadesse sekkumiseks, Kaljurand vaidles sellele väitele vastu.