“Kõve puhul on tegu mehega, kes on tegelenud tipptasemel seadusloomega. Tal on olemas nii vandeadvokaadi kui ka riigikohtu tsiviilkolleegiumi kogemused,” ütles Reinsalu oma soosikut iseloomustades Eesti Päevalehele.

Kõve (32) on mahuka võlaõigusseaduse põhiautoreid. 1990. aastate keskel töötas ta koos Reinsalu, peaminister Juhan Partsi ja justiitsminister Ken Marti Vaheriga justiitsministeeriumis.

Keskerakondlane Ain Seppik nimetas Kõve suurepäraseks juristiks, kuid viitas tema noorusele ja vähesele kohtunikustaažile. “Uus riigikohtu esimees ei pea tulema riigikohtust. Minu arvates on väga hea kandidaat Paul Varul, kes on ülikoolis professor ja omab ka administreerimiskogemust,” lausus Seppik.

Ta tunnistas samas, et pole kursis, kas endine justiitsminister Varul on sellisest karjäärist huvitatud.

Rahvaliidu fraktsiooni esimehe Jaanus Männiku sõnul on kindel, et president Arnold Rüütel esitab riigikogule kinnitamiseks hea kandidaadi. “Kohtuvõim on sedavõrd oluline ja sõltumatu asi. See inimene peab olema väga suure kogemuse ja pika kohtunikustaažiga,” lausus Männik.

Mitu riigikogu liiget soovitab presidendil otsida kandidaati riigikohtu liikmete ja eriti kolleegiumi esimeeste — Hannes Kirise (32), Ants Kulli (42) ja Tõnu Antoni (50) seast.

Riigi esikohtuniku leidmisega on nii presidendil kui ka poliitikutel kiire, sest riigikohtu praegune esimees Uno Lõhmus töötab alates 1. maist Euroopa Kohtu kohtunikuna.