Sotsioloogid märgivad, et kuigi praegu on protestimeeleolud miinimumis, võib kriisiilmingute jätkumine olukorda kiiresti muuta juba sügisel, kirjutab Nezavissimaja Gazeta.

Ajalehe allikas ühes Venemaa föderatsioonisubjektis ütles, et nende protestidevastase meeskondade selged tööülesanded on juba kindlaks määratud. Peamine on jälgida protestide aktiivsust selle tekkimise erinevatel staadiumidel.

Nezavissimaja Gazeta andmetel võib kodanikuaktiivsuse jälgimise koordinatsioonikeskuste loomine regionaalsel tasemel olla Kremli tungiva soovituse tulemus. Nimelt soovib Kreml, et kohalikud võimud oleksid rohkem avatud inimeste probleemidele. Ajalehe teatel nõudis presidendi administratsioon föderatsioonisubjektidelt ranget kontrolli kolme teema üle: toiduainete, ravimite ja eluasemete hinnad. Seda selleks, et praegused raskused ei muutuks probleemideks, mis ilmneksid muu hulgas valimistulemustes. Moskva andis regioonidele korralduse mitte karta otsest suhtlemist rahvaga.

Nezavissimaja Gazeta andmetel jälgitakse igasugust kriitilist retoorikat isegi kõige madalamal tasemel väga hoolikalt. Kirjutatakse ülevaateid protestigruppidest sotsiaalmeedias, opositsiooniaktivistide kogunemistel käivad informaatorid. Tekkiv rahulolematus võimude suhtes püütakse kohe summutada kas otseste kontaktide abil organisaatoritega, eriliste töögruppide abil või muul viisil.

Avaliku arvamuse uuringutega tegelevast Levada keskusest öeldi Nezavissimaja Gazetale, et potentsiaalsed protestid on võimalikud mis iganes regioonis. „Seoses majanduslanguse ja elatustaseme langusega võib elanikkonna rahulolematus ilmneda igal pool,“ ütles sotsioloog Deniss Volkov, kelle sõnul ei tule võimudel siis enam tegemist teha valgete lindikeste kandjate, vaid suure osaga elanikkonnast, kes pole rahul sotsiaal-majandusliku olukorraga. „Prognoositakse niinimetatud tööproteste, mis on seotud maksmata palkade, arstide arvu vähendamise või muu sellisega,“ ütles Volkov. „Potentsiaalselt need kiiresti politiseeruvad, nii et monitooringustruktuuride loomine, seda enam silovikkidega eesotsas, näitab, et võimud valmistuvad selleks varakult.“