Sotsiaalministeerium loob ise ekspertkomisjoni, kes hindab kandidaate enda loodud hindamisprotsessi alusel. Selle tulemusena selguvad parimad kandidaadid, kellest kõrgemaid punkte saanud jäetakse otsuse kinnitaja tõttu kõrvale. See ongi diskrimineerimine, kui palkamata jäetakse konkursi võitnud kõige pädevam kandidaat ja kõrvalistel, konkursil mitte arutletud põhjustel võetakse keegi teine.

Miks luua komisjon, mis ei saa ise otsustada või mille otsusel pole jõudu? Miks teha konkurss, mis on sisuliselt juba kellegi teise poolt otsustatud? Miks mitte kaasata otsusesse inimõiguste ja võrdse kohtlemise eest seisvad ja selle nimel töötavaid huvigruppe? Ma pole senini ühtegi leidnud, kes Pakosta kandidatuuri poolt oleks olnud. Kas teie olete?

Tuletan meelde, et võrdõiguslikkuse voliniku töö pole mingi populaarsusvõistlus. Kui lähtuda avalikust arvamust, peaks voliniku isik töötama surmanuhtluse taastamise nimel. Me ei vali ju õiguskantsleriks inimest, kes seisab seaduste eest tavainimesele alati arusaadaval viisil. 

Diskrimineerimise vastu võitlemine eeldab eriteadmisi ja kogemust. Samuti peab ametikohta täitev isik olema iseseisev ja sõltumatu ning olema tõenäoliselt diskrimineeritute jaoks usaldusväärne isik. See, et keegi pole parasjagu erakonna liige, ei tähenda, et teda nähakse automaatselt poliitiliselt sõltumatuna. Eriti kui tema erakondlik seotus on erakonnaga, kes vähemuste õiguste teema eest võitlejana just väga tuntud pole.

Liisa Pakostal saab keeruline volinik olla, kui tema palkamise protsess on nii suure kahtluse varjuga ning nüüd puudub ka oluliste huvigruppide toetus, mitte ainult osa avalikkusest vaenulikkus võrdõiguslikkuse teemade suhtes.

Mina soovitan Pakostal avaldus tagasi võtta ja lähtuda komisjoni otsusest. Muidugi on arusaadav, kui teised protsessi läbinud ministeeriumiga koostööd teha ei soovi. Parema poliitilise kultuuri nimel tuleks sellisel juhul korraldada uus konkurss.

Sotsiaalkaitseminister, Isamaa ja Res Publica Liidu esimees Margus Tsahkna valis oma kauaaegse erakonnakaaslase Liisa Pakosta hoolimata valikukomisjoni hinnangust soolise võrdõiguslikkuse ja võrdse kohtlemise volinikuks. Konkurss on tekitanud protesti mitmes võrdse kohtlemise teemadega tegelevas organisatsioonis.