"Tegu on mittepoliitilise ja mitterassistliku rahuliku ühise küllasõidu ja toetusavaldusega Vao küla rahvale!!! Üritus on külaelanikele toetuse näitamiseks ja rahumeelseks ühissõiduks. Pagulaste vastu protestida ja meelt avaldada on võimalust muudel üritustel!" rõhutatakse ürituse infos. Korraldaja usub, et sõit pole mingil määral seotud kellegi arvamusega pagulastest.

Mida tsiklimehed Vao külas teha kavatsevad? 

Kui te lähenete selle küsimusega, et mis me teeme ja otsite mingit sensatsioonimaigulist või informatsiooni, siis pean teid kurvastama. Midagi sellist seal toimuma ei hakka. See on lihtsalt toetusavaldus kohalikule rahvale, mis tähendab toetusavaldus otseses mõttes. Me ei lähe sinna absoluutselt kedagi ei tümitama ega pooma. Me ei lähe isegi mingi poliitilise avaldusega, vaid kohalik rahvas võib ise kasutada meie kohalesõitu ja suunitlust oma sihtide ja eesmärkide nimel. Ja sellega asi piirdub. Me tahame näidata külaelanikele ja rahvale välja, et nad ei ole oma mure ja probleemiga üksi.

Kuidas on võimalik kindlalt teada, et kolmesaja inimese hulgas pole neid, kelle jaoks see ei ole mittepoliitiline ja mitterassistlik ettevõtmine? Kas te saate vastutada kõigi nende kolmesaja inimese eest?

Küsimus on iga inimese iseenda südametunnistuses. Loomulikult me teeme sinnamaani kuni minekuni, neljanda juulini iga päev selgitustööd oma lehel. Loomulikult see on enesekindel väita, et jah ma suudan, aga see on selge, et ma teen kõik selleks. Ja mõttekaaslased, kes on tulemas, on väga tõsised inimesed, aastakümneid tuttavaid. 

 
Plaan on ka muuta see üritus alkoholivabaks, suuremas laastus puudutab see muidugi kaassõitjaid, kellel on võimalus mingi väike napsuke endale sisse kallata. Meedia on sensatsioonimaias ja kaine inimese käest ei ole mõtet küsida, parem on küsida sellise inimese käest provokatiivseid küsimusi, kes võiks põlema minna ja kõige haavatavamad on sellisel juhul natuke napsutanud olekus inimesed.

Kuidas te saate kindlad olla, et tulijate seas ei ole selliseid, kes teie selgitustööst saavad küll aru, aga otsustavad siiski teha teisiti?

Ma ei tea kuidas tänapäeva noorematel inimestel, tsiklimeestel on see arusaam elust ja eks lisaselgitust saavad ka need, kes tulevad autodel kaasa. Tsiklimeestel piisab ühest korrast astuda ämbrisse, siis on maine kaotatud. Tsiklimehed annavad endale aru, mida nad teevad ja mida nad ei tee ja millega nende üleastumine sellest üldisest suunitlusest tähendab.
Aga kõrvalised, kes ei ole motomaailmaga seotud… ei ole sellist riski, kus sajaprotsendilise garantii saaks anda. Panen ka vanematele kogenumatel tsiklimeestele südamele, kes hoiavad silma peal, et ei läheks madinaks.

Kuidas võib see olukord paista neile, kes pagulaskeskuses elavad – tuleb sadu inimesi, kes on selleks seal, et näidata, et nendesuguseid ei taheta siia?

Vaadake siin on see kahvel, te olete täiesti valesti aru saanud. Te tegelete provokatiivsete küsimustega, millel pole üldse mõtet. Me ei lähe pagulastele ütlema mitte midagi. Me läheme toetama ainult külarahvast.

Me ei suhtle nendega, me ei vaata isegi sinnapoole. Mõelgu, mida tahavad. Meil ei ole nende konkreetsete inimeste, nende pagulaste vastu mitte midagi. Me ühineme selle murega, mis valdab vao küla elanikke.

Kas te politseiga olete suhelnud? 

Alles hakkasime sellega tegelema. Ei arvanud ise ka et see niimoodi tuurid üles võtab. Plaan on kohapeale minna enne üritust, võtta kohalike aktivistidega ühendust, kuna meid on lõppude lõpuks kutsutud ja me oleme oodanud kohaliku rahva poolt absoluutselt loomulikult võtame kohaliku politseiga ühendust ja räägime sellel teemal. Mis edasi saab. Mujal hakata politsei käest küsima, kas me võime Vao külla minna… keegi ei saa meid keelata sinna minna. See on ratsavõistlus ja me oleme ratsavõistluse raames kutsutud. Kui ratsavõistlus on see, kuhu kõik tahavad minna, siis ega keelata keegi ei saa. 

Aga meil on vaja lahendada parkimise küsimus, kuna hobused kardavad suurt müra, et neid mitte ehmatada, siis on vaja lahendada parkimise ja rataste valvamise probleem.

Ühegi erakonna liikmetega te sel teemal rääkinud pole?

Absoluutselt mitte, apoliitiline mitterassistlik üritus. Poliitilist külge võivad kasutada ainult Vao küla enda elanikud. Me ei ole andnud kellelegi volitusi. Kellelgi teisel ei annagi seda kasutada, kui see on meil üles kirjutatud ja me oleme sellest rääkinud.