Reformierakonna Tartu piirkonna juhatuse liige Verni Loodmaa ütles, et piirkonna inimestel on koalitsioonilepingust oma arusaam ja seda soovitakse Rõivasega arutada.

Küsitavaid kohti on Tartu reformierakondlaste arvates mitu. Tartlased on kriitilised nii planeeritava madalapalgaliste maksutagastuse kui ka lastetoetuste lausjagamise suhtes. Esimene neist koalitsioonilepingu teemadest on Reformierakonna koalitsioonipartner IRLi ja teine SDE silmatera.

Hotelliettevõtja Loodmaa ise muretses hotellide käibemaksu tõstmise üle praeguselt üheksalt protsendilt 14 protsendile. Loodmaa sõnul halvab see maksutõus kogu tööstusharu, mis täna on niigi langustrendis ja mille konkurentsivõime on juba madal võrreldes muu Euroopaga. "See maksutõus on lubamatu," teatas Loodmaa.

28 Euroopa Liidu riigist 25s on majutustegevusele madalam käibemaks. Käibemaksu suurendamine 50 protsendi võrra võtab Loodmaalt ära igasuguse võimaluse tõsta lähiajal töötajate palkasid, sest just umbes sellises suuruses tõstis ta eelmisel aastal oma hotellide töötajate palku.

Jutt sellest, et hotellid võiksid lihtsalt 1-2 euro võrra toa hinda tõsta, on tema sõnul asjatundmatu. "See ei ole lihtsalt võimalik. Kogu Eestis on hotellitoa keskmine hind kuue aasta jooksul tõusnud viis eurot. Läänemaal on hotellitoa hind vähenenud selle aja jooksul. Kes viitsib numbritele otsa vaadata, näeb, et see ei ole täna arukas tegevus," kritiseeris Loodmaa.

Sel aastal on Eesti turism langustrendis ja turismisektor ei näe, et trend muutuks, sest Venemaa ja Soome turistide kasvu oodata ei ole. "Ei ole arukas niigi surve all oleva ja langeva turu täiendav maksustamine," teatas Loodmaa. Lisaks ei tohi tema sõnul ära unustada, et turismist 70 protsenti on eksport ja ekspordina kajastab seda ka statistika, aga ülejäänud eksport on 0 protsendilise käibemaksuga, sellal kui majutust tahetakse maksustada 14 protsendilise käibemaksuga.

Loodmaa polnud nõus Reformierakonna ühe põhilise majanduspoliitilise mõttega, mille järgi on maksuerandite kaotamine vajalik. "Kui maksuerandid oleksid saatanast, mis miks teised riigid neid ei kaota?" küsis Loodmaa. Tema sõnul on põhjus selles, et terve Euroopa on konkurentsis kogu ülejäänud maailmaga, et turiste Euroopasse meelitada.

Loodmaa sõnul tuleb vaadata tööstusharu sisse ja vaadata selle toimimisloogikat.