Paljudel sõidukitel on numbrimärgid ja muud eraldusmärgid eemaldatud ning ka paljud sõjaväelased on tunnused oma vormiriietelt eemaldanud. Sellisena sobivad nad väljanägemiselt kokku Ida-Ukrainas jälgitavate jõududega, mida peetakse Venemaalt pärit olevaiks, vahendab Reuters.

Vaatepilt Kuzminski polügoonil umbes 50 kilomeetri kaugusel Ukraina piirist on Reutersi teatel üks selgemaid tõendeid Vene vägede koondamisest piirkonda.

Kui Reuters küsis, kas suur hulk eraldusmärkideta relvastust ja sõdureid piiril on märk sellest, et Venemaa kavatseb Ukrainasse sisse tungida, vastas Kremli pressiesindaja Dmitri Peskov järgmiselt: „Ma pean selle küsimuse sõnastust, „kas valmistatakse ette sissetungi“, kohatuks.“

Koondatavate relvade hulgas on Reutersi teatel raketiheitjad Uragan, tankid ja iseliikuvad haubitsad, mis on kõik relvatüübid, mida on Ida-Ukrainas kasutatud.

Sõjatehnika hulk baasis oli umbes kolm korda suurem kui selle aasta märtsis, kui Reutersi ajakirjanikud viimati selles piirkonnas käisid.

Nelja päeva jooksul alates laupäevast nägi Reutersi reporter Venemaa Rostovi oblasti raudteejaama saabumas nelja kaubarongi sõjatehnika ja sõduritega. Vähemalt kaks rongitäit viidi maanteed mööda edasi baasi.

Pikk lõik kruusateest läbi stepi Kuzminski polügoonilt Ukraina piirile on värskelt remonditud ja rasketele sõidukitele paremini läbitavaks muudetud.

Tee viib vaikse piiripunktini, mida tavaliselt kasutavad ainult kohalikud elanikud. Teisel pool on separatistide kontrolli all olev niinimetatud Luganski rahvavabariik.

Sõjatehnikat veereb kaubarongidega Matvejev Kurgani raudteejaama iga päev, teatab Reuters.

Teisipäeval saabunud rong vedas 16 tanki T-72 ning mitmeid sõjaväeveokeid.

Nelja päeva jooksul saabunud rongid tõid kohale kokku vähemalt 26 tanki, umbes 30 raketiheitjat Uragan, kümneid veokeid ning mitmeid soomukeid ja iseliikuvaid haubitsaid.

Kahel korral järgnesid reporterid pärast tehnika rongidelt mahalaadimist sõidukitekolonnidele polügoonile, mida on juba varem otseselt seostatud sõjategevusega Ukrainas.