Kui esmaspäeval avaldatavad ametlikud tulemused kinnitavad lävepakuküsitluste tulemusi, on see enne sel aastal toimuvaid parlamendivalimisi märkimisväärne löök valitsevale erakonnale Kodanike Platvorm, vahendab Associated Press.

Paljud poolakad on enese sõnul tüdinenud korruptsiooniskandaalidest valitsuse liikmetega ning pole rahul sellega, et tugev majanduskasv ei ole paljudele tavainimestele tuntav.

Duda kuulub endise peaministri Jarosław Kaczyński parempoolsesse Seaduse ja Õigluse parteisse, mis segab traditsioonilisi väärtusi üleskutsetega riigi suuremaks sekkumiseks majandusellu.

Kampaania käigus kutsus jurist ja Euroopa Parlamendi liige Duda, kes oli varem Poolas vähe tuntud, pensioniea alandamisele. Samuti tahab ta, et Poola võtaks üle kontrolli pankade üle, millest kaks kolmandikku on välisomanduses.

Lävepakuküsitluse järgi sai Duda presidendivalimiste teises voorus 53 ja Komorowski 47 protsenti häältest.

„Ma õnnitlen oma konkurenti Andrzej Dudat ja soovin talle edukat presidentuuri,“ ütles Komorowski.

43-aastane Duda lubas avatud presidentuuri, mis põhineb ühtsusel, ning ütles, et riigi probleemide lahendamiseks tuleb palju keerulist tööd teha.

„Me võime Poolat muuta,“ ütles Duda.

Poola presidendil on vähem võimu kui peaministril ja valitsusel, kui ta esindab riiki rahvusvaheliselt ning annab poliitilisi ja moraalseid suuniseid.

Kampaania ajal rääkis Duda tihti enam kui kahest miljonist riigist lahkunud poolakast, kes elavad Suurbritannias ja mujal Lääne-Euroopas.