Kõige pingsam ja põnevam hetk üldkogul on kahtlemata erakonna esimehe ja juhatuse liikmete valimine, sest viimasel ajal on mitmed Reformierakonna liikmed avalikult teravates toonides kritiseerinud erakonnasisest valitsemist ning ootavad muutusi.

Juhatuse kandidaadid

Reformierakonna juhatuse esimehe kandidaadiks on esitatud Taavi Rõivas. Juhatusse on kandideerinud 23 Reformierakonna liiget, kellest erakonna üldkogu salajase hääletuse tulemusena valitakse juhatusse 11-15 liiget. Juhatuse ülesanne on kinnitada erakonna eelarve, panna poliitilisteks läbirääkimisteks kokku delegatsioonid, nimetada ministrikandidaadid ja peasekretär ning vajaduse korral arvata erakonna liikmeid erakonnast välja.

Reformierakonna käekäiku on avalikult kritiseerinud mitmed selle liikmed. Eurosaadik Kaja Kallas on kritiseerinud Reformierakonna suletust: esimees annab otsustest lihtsalt teada ja tihti kuulevad liikmed erakonnas tehtud otsustest meediast. Eelmise riigikogu koosseisu põhiseaduskomisjoni esimees Rait Maruste saatis Reformierakonna juhatusele äärmiselt teravasisulise kirja, kus ta heitis kaaslastele ette partei personalipoliitikat uue valitsuse moodustamisel ja ta kunagiste parteid päästvate tegude unustamist. Samuti sõnas Kuku raadios erakonna kauaaegne liige Hannes Astok, et Reformierakonnal on oma tagatuba, kus otsustatakse erakonnas tähtsad otsused. Astoki kriitika puhkes saate selles lõigus, kus arutati kahe nädala pärast toimuvat Reformierakonna üldkogu ja eesseisvat uue juhatuse valimist. "Ma ei ole juhtkonnalt vastust saanud, milline saab olema e-hääletuse läbiviimise kord. Juhatusest on öeldud, et seda veel ei ole," nentis Astok. Teised saatekaaslased meenutasid võltsimisi Reformierakonna sisevalimistel, mis tulid avalikuks Kristiina Ojulandiga seoses. Astok ütles, et ta ei ole kindel, et Taavi Rõivas otsustajate ringi kuulub. Küll aga kuulub sinna majandusminister Kristen Michal, mõlemad Rosimannused ning Kalev Lillo, kes hoolimata ametliku staatuse puudumisest kuulub mitmetesse riigiettevõtete nõukogusse.

Kriitika toob edu

Erakonna sisekriitikat kommenteerides ütles Reformierakonna peasekretär Martin Kukk Delfile, et Reformierakond on suur erakond ning igas meeskonnas on nii loojad, ehitajad kui kriitikud. "Edukas meeskonnas on vaja kõiki, ka kriitikuid, sest nemad tagavad heade otsuste kvaliteedi. Pikas plaanis on erakond edukas siis, kui loojaid ja ehitajaid on mõnevõrra rohkem kui kriitikuid. Jutte eesruumidest ja tagatubadest on räägitud nii Kallase, Ansipi kui Rõivase aegadel. Aga fakt on see, et erakonnas otsuseid tehakse siiski kvoorumites, mis on põhikirjaga ette nähtud - juhatuses, volikogul ja üldkogul. Riigijuhtimisega seonduvat otsustatakse lisaks vabariigi valitsuses ja parlamendi fraktsioonis."

Kukk lisab, et Reformierakonna juhatuse valimisi viiakse läbi kinnitatud korra alusel. "Näiteks peale Kristiina Ojulandi hääletamisskandaali viisime läbi muudatused, et valimistel osaleja peab end ID-kaardi või mobiil-ID'ga tuvastama. Üldkogul on luubi all võiduka valimiskampaania kokkuvõtted, järgmise 4 aasta tegevusplaan Eesti juhtimisel, erakonnaorganisatsiooni moodsamaks muutmise kava ja palju muud."

Üldkogul võtavad valitsuse ja erakonna töö kokku erakonna esimees Taavi Rõivas ning peasekretär Martin Kukk. Riigikogu Reformierakonna fraktsiooni tegemistest annab ülevaate Urve Tiidus. Samuti kinnitatakse erakonna 2014. majandusaasta aruande ning saadakse revisjonitoimkonna ülevaade.