Andmekandja videoga, mis jäi kokkupõrkes ilmselt terveks, leidis ilmselt üks sündmuspaiga uurija. Tegemist on olulise tõendusmaterjaliga, kirjutab Bild.

Video autentsus on Bildi teatel kahtlematu, kuigi stseenid lennukis on kaootilised, täiesti hägused ja ühtki isikut ei ole võimalik tuvastada.

Video on üles võetud lennuki tagaosas. Pole selge, kas see on tehtud seistes või istudes. Samuti pole teada, kas selle on teinud reisija või lennuki meeskonnaliige.

Video toetab Bildi teatel Prantsuse prokuröri Brice Robini avaldust eelmisest neljapäevast, milles ta rääkis kokpiti häälesalvestile jäänud häältest ja helidest.

Video heliline pool tõestab, et reisijad teadsid, millises meeleheitlikus olukorras nad olid. Kuulda on hüüdeid „Mu jumal“ mitmetes keeltes.

Samuti paistab video Bildi teatel kinnitavat häälesalvesti varasemaid analüüse: kuulda on vähemalt kolme metalselt kõlavat lööki. Ilmselt püüab piloot kirvega või mõne muu metallist esemega kokpiti ust maha lõhkuda – kuni päris lõpuni.

Vahetult enne video lõppu näib lennuk mäge puudutavat. Paistab nagu paisataks salong küljele. Taas on kuulda inimeste karjeid ja siis video lõpeb.

Bild küsis mobiiltelefonide testija Dirk Lorenzi käest, kuidas see salvestus kokkupõrke üle elas.

„On väga ebatõenäoline, et mobiiltelefon sellises kokkupõrkes terveks jääks. Mälukaart võib aga olla väga vastupidav. Isegi kui mobiiltelefon puruneb tuhandeks tükiks, võib mälukaart terveks jääda. Näiteks kui kokkupõrget kuidagi pehmendatakse,“ ütles Lorenz Bildile.

„See on väga häiriv vaatepilt,“ ütles Bildi internetiväljaande peatoimetaja Julian Reichelt CNN-ile.

Prantsusmaa õnnetuste uurimise agentuur BEA teatas aga, et ei ole sellisest videost teadlik.

Prantsuse sandarmeeria Germanwingsi lennukatastroofi pressiesindaja kolonelleitnant Jean-Marc Menichini ütles CNN-ile, et teated video kohta on „täielikult valed“ ja „alusetud“. Sündmuskohalt on kokku korjatud mobiiltelefone, kuid neid pole Menichini sõnul uuritud.

Menichini ütles, et mobiiltelefonid tuleb saata kriminaaluuringute instituuti Pariisi lähedal Rosny-sous-Bois's, et neid uuriksid spetsiaalsed tehnikud. Ühtki leitud mobiiltelefoni pole Menichini väitel veel instituuti saadetud.

Küsimusele, kas keegi katastroofipaigas töötavatest inimestest võis mälukaardi meediale lekitada, vastas Menichini kategooriliselt „ei“.

Reichelt ütles CNN-ile, et on videot vaadanud ja jääb Bildi loo juurde ning lisas, et nii Bild kui ka Paris Match on väga kindlad, et klipp on ehtne.

Reichelt märkis, et uurijad tunnistasid, et on katastroofipaigast mobiiltelefone leidnud, alles pärast seda, kui Bild ja Paris Match oma artiklid avaldasid.

„See on miski, mida me varem ei teadnud. ... Üleüldse võime me öelda palju asju uurimise kohta, mida uurijad alguses ei avaldanud,“ ütles Reichelt.