„Kõige rohkem võib mõjutada see, et Vene sõdureid on piirkonnast naasnud surnukirstus. Seda muidugi ei avalikustata, aga küllap see informatsioon levib. Kui see sõda jätkub ja laieneb, tuleb sellest selline Vietnami või Afganistani sündroom, mis kunagi sundis mõlemad suurvõimud tollastest sõdadest taanduma. See on olnud piduriks sellele, et Venemaa ei ole kasutanud kogu sõjalist jõudu, mis tal oleks olemas, kui ta tahaks Ida-Ukraina või kogu Ukraina oma valdusse võtta,“ ütles Tuomioja telekanali MTV hommikuprogrammis.

Tuomioja sõnul tuleb kriisi pärast muret tunda, sest inimesi sureb igapäevaselt. Raketirünnakus Mariupolis hukkus 30 tsiviilisikut.

„See tuletas meelde samasugust raketirünnakut 21 aastat tagasi Sarajevos ja sellel oli väga halbu tagajärgi. Oleks tähtis, et sellised selgelt sõjakuritegudes süüdi olevad isikud saadaks kunagi oma tegude eest vastust andma. Nüüd oleks siiski tähtis teha tulistamisele lõpp. Tegelikult on pärast septembrit olnud vaid mõni selline päev, kui inimesi ei ole selles sõjategevuses surnud,“ ütles Tuomioja.

Tuomioja sõnul on Venemaal sõjategevuse eest Ukrainas suurim vastutus.

„Ma ei ole kuulnud midagi sellist, et separatistide juhid oleksid ähvardanud, et käivitavad siin sõja. Sõda ei ole ka Venemaa avaliku kursi kohane, kuid siis peaksid nad selgelt ka sellesse olukorda sekkuma,“ märkis Tuomioja.