„Ukraina peab järjekindlalt kinni Minski kokkulepete kõigist punktidest ja nõuab seda ka Venemaalt. 13. novembril kirjutasid Ukraina ja Vene Föderatsiooni esindajad alla töödokumendile, mis nägi ette Minski memorandumi sätete elluviimise selge graafiku, täpsemalt kahepoolse relvarahu kehtestamise, raskerelvastuse tagasitõmbamise ja eraldusjoonele naasmise osas. Vene pool võttis oma allkirja selle dokumendi alt tagasi,“ teatas Ukraina välisministeerium UNIAN-i vahendusel.

„18. jaanuaril pöördus Ukraina järjekordselt Vene Föderatsiooni poole ettepanekuga kirjutada alla graafikule Minski kokkulepete elluviimiseks just 13. novembri redaktsioonis ning tagada relvarahu alates 19. jaanuarist,“ jätkas Ukraina välisministeerium. „Oleme veendunud, et see lubab kehtestada viivitamatult relvarahu ja kaitsta regiooni rahumeelset elanikkonda mässuliste tule eest, millega nad tegelevad viimased neli kuud. Selle dokumendi elluviimise algus loob vajalikud eeldused kolmepoolse kontaktgrupi ning Ukraina, Prantsusmaa, Saksamaa ja Venemaa välisministrite kohtumisteks lähiajal ning edaspidi nende riikide riigi- ja valitsusjuhtide tippkohtumiseks Astanas. Nõuame, et lõpuks seda plaani täidetaks.“

Ukraina välisministeerium rõhutas, et Ukraina pool on valmis osalema kolmepoolse kontaktgrupi konsultatsioonides Minski kokkulepetele allkirja andnutega igal ajal.

Ukraina välisministeerium märgib, et mässulised ründavad Donetski lennuvälja viimased kaks kuud vahet pidamata ja seal viibivad alaliselt Ukraina „küborgid“, nagu lennuvälja kaitsjaid Ukrainas nimetatakse.

„Seetõttu palume jätta jutud „lennuvälja vallutamisest“ sisemiseks propagandaks,“ lisas Ukraina välisministeerium.