“Venemaa tegevus Ukrainas on selgelt muutnud kogu Euroopa julgeolekuolukorda ning viimased arengud Ida-Ukrainas teevad väga murelikuks,” ütles välisminister. “Ka sagenenud vahejuhtumid meie regioonis on osa Venemaa agressiivsest käitumismustrist. Sellises keerulises olukoras on peamine, et NATO püsib ühtse ja tugevana,” lisas ta.


Pentus-Rosimannus rõhutas Walesis vastu võetud alliansi valmisoleku tegevuskava (RAP) olulisust Eesti jaoks. “Meie piirkonnale tähendab tegevuskava NATO liitlaste kohaloleku senisest tugevamaks muutmist nii maal, õhus kui merel. Oluline on ka alliansi üldise valmisoleku tõstmine. Nüüd peame pidevalt edasi liikuma plaani täiel määral rakendamisega,” ütles minister ning avaldas lootust, et Stoltenbergi juhtimisel õnnestub tegevuskava lõplikult ellu viia järgmiseks NATO tippkohtumiseks Varssavis 2016. aastal.

Välisministri hinnangul andis Walesi kohtumine ka selge signaali, et NATO liitlastel tuleb kaitsekulutustesse rohkem investeerida. “Eesti panustab 2% oma SKTst kaitsekulutustele ning jätkame seda põhimõtet ka tulevikus,” ütles Pentus-Rosimannus.

NATO peasekretär Jens Stoltenberg on Eestis visiidil 20. novembril, et rääkida Eesti juhtidega julgeolekuolukorrast Euroopas. NATO peasekretär kohtub president Toomas Hendrik Ilvese, peaminister Taavi Rõivase, välisminister Keit Pentus-Rosimannuse, kaitseminister Sven Mikseri ja Kaitseväe juhataja kindralmajor Riho Terrasega.