Euroopa Liidu välispoliitikajuhid arutasid, mida saaks Euroopa Liit teha võitluses ISILiga ning keerulise humanitaar- ja julgeolekuolukorra stabiliseerimiseks nii Iraagis, Süürias kui ka Liibüas.

"Oluline on teha koostööd rahavoogude, relvade ja välisvõitlejate liikumise kontrollil," ütles välisminister Paet.

Välisminister Urmas Paeti sõnul toetab Eesti terrorismivastast võitlust laskemoonaga ning humanitaarabi andmisega põgenikele.

"Oleme toetanud Iraagi sisepagulasi 70 000 euroga ÜRO ülemvoliniku ameti (UNHR) kaudu," märkis Paet ja lisas, et Eesti on abistanud ka Süüria põgenikke Iraagis. "Eesti toetab Kurdistani piirkondlikku valitsust ISILi vastases võitluses miljoni padruniga," täpsustas Paet.

Välisminister Urmas Paeti hinnangul on julgeolekukriisi Iraagis võimalik lahendada üksnes dialoogiga šiiitide, sunniitide ja kurdide vahel. "Euroopal tuleb samas jätkata Iraagi valitsuse toetamist majanduse ja justiitssüsteemi reformimisel," ütles Paet.

Rääkides olukorrast Süürias, avaldas välisminister Paet lootust, et ÜRO uus eriesindaja Staffan de Mistura leiab kontakti konflikti osapooltega leidmaks kriisile lahendust.

Euroopa Liidu välisasjade nõukogu kiitis heaks ELi terrorismivastase võitluse ja välisvõitlejate strateegia, mille eesmärgiks on laiahaardelisem ning mitmekülgsem lähenemine Süüria ja Iraagi äärmusluse vastu võitlemisel ning ELi välisvõitlejatest tuleneva ohu piiramine, vahendas välisministeeriumi pressiosakond.

Välisministrite kohtumisel osales ka ÜRO eriesindaja Liibüas Bernardino Leon, kellega arutati kodusõja äärel oleva Liibüa olukorda.