Eile avati Venemaa kontrollipunkti pihta suurtükituli, Vene-Ukraina piiril asuva Venemaa linna suunal lasti seitse suurtüki mürsku. Nüüd koondab Venemaa vägesid taas Ukraina idapiirile.

Ants Laaneots arvab, et tegu võib olla provokatsiooniga. Ta rääkis, et mürsud lasti siis, kui Donetski oblastis käis lahing separatistide ja Ukraina vägede vahel. "Kes mürsud Venemaa poolele lasi - raske öelda. Ukraina kaitseminister teatas ametlikult, et nemad ei ole mürske sinna lasknud," sõnas Laaneots.

"See võib olla separatistide provokatsioon ning Venemaa muidugi kasutab seda ära." Laaneotsa sõnul tuletab see olukord meelde tõsiasja, et ajaloos on kõik Venemaa sekkumised alanud provokatsioonidega. "Näiteks 1939. aasta Talvesõda algas nii, et Nõukogude liit lasi provokatsiooniks suurtükkidest tulistada oma piirivalvepunkti, see aeti soomlaste kaela. Seda kasutati ettekäändeks," selgitas Laaneots.

Tema hinnangul siiski ulatuslikku sõjategevust ei tule ja raske on öelda, mida plaanivad separatistid järgmiseks.

"Eile sisenes Ukrainasse ka üks Vene tankikolonn. Eilse Ukraina kaitseministeeriumi info järgi väidetakse, et Venemaa andis tankid, aga nende meeskonnad on ikkagi moodustatud nn terroristidest ehk Ukraina venelastest," sõnas ta ning lisas, et erineva informatsioonitulva tõttu on raske ennustada järgmisi samme.

"Putinil on ju ka oodata kolmandat sanktsioonilainet," märkis Laaneots. Tema sõnul on ka Prantsusmaa president on kinnitanud, et kui Euroopa Liit viib sisse kolmanda laine sanktsioone, jäävad helikopterikandjad Venemaal saamata.

"Selge on see et venelased ei rahune. Nad üritavad olukorda igati destabiliseerida. Venemaad huvitab venitada sõjategevus võimalikult pikaks, et seeläbi Ukrainat nõrgestada," rääkis Laaneots. Ta lisas, et üks põhjustest, miks Venemaa koondab vägesid idapiirile võib olla see, et Moskva kardab separatistide vastupanu nõrgenemist.