Kuidas kommenteerite seda, et uus koalitsioon otsustas vanemapensioni edasilükkamise eelnõu siduda valitsuse usaldusküsimusega?
Kui on vastu võetud seadus, millega on ennekõike emadele ette nähtud pensionilisa, sest nad saavad lastega kodus olemise tõttu väiksemat pensioni, siis on sellise seaduse tagasi keeramine Eesti ajaloos täiesti pretsedenditu. On sümboolne, et valitsus tuleb küsima riigikogult usaldust, et teisalt petta 226 000 inimese usaldust.

Peaministri sõnul hakatakse pensionilisa maksma siis, kui lõpevad sissemaksed teise pensionisambasse.
Need, kes on täna pensionärid, jäävad ju kolme aasta jooksul oma pensionilisast ilma! Valitsus ütleb ka ise, et need summad pole tegelikult suured, et need ei sega äraelamist, aga samas võetakse ikkagi see raha ära.

Muide, kui teise samba puhul maksti puudu jäänud summa tagantjärgi, siis pensionilisa puhul mingit tagantjärele maksmist pole, pensionärid jäävadki kolme aasta jooksul 86 miljonist eurost ilma.

Kõrvutame need 86 miljonit sotside ja Reformierakonna uue koalitsiooni teiste lubadustega.
Kulutatakse näiteks koolitoidule ja lastetoetustele ning selleks võeti raha teetöödelt, pensionidelt ning tõsteti aktsiise. Vanemapensioni järgmise aasta kulu oleks 23 miljonit eurot. Uue koalitsiooni lubadused lähevad järgmisel aastal maksma 170 miljonit.

Otsusega loobuda parvlaevade riigile ostmisest raisatakse 8 miljonit aastas, Rail Balticu kallima trassi eelistamine tähendab veel 30 miljonit lisakulu. Enne kui minna emade pensioni kallale, peaks vaatama muude otsuste otstarbekust! Tõeline „pärl" katteallikate leidmisel on plaan lubada lotomängude lausreklaam, et Eesti Loto kaudu riigikassat täita. Seegi on oluline väärtuste küsimus, kas riik ikka peab ärgitama inimesi lootma, et lotoga saab rikkaks.

Ehk teile ei meeldi see, et riik toetab noori?
Euroopa on soovitanud arvestada ja tunnustada vanemate tööd laste kasvatamisel läbi pensionilisa. Me tahame rõhutada, et emade töö laste kasvatamisel on oluline. Jah, need summad on küll väiksed, aga see on ka moraali küsimus, kas väärtustame emasid või ei väärtusta. Minu arvates tuleks leida siin kuldne kesktee.

IRLi esimees Urmas Reinsalu tegi avalduse, milles leidis, et koalitsiooni säärane samm näitab, et valitsusliidus ollakse sisemiselt kõikuma löödud. Kas sellest võib järeldada, et SDE oleks toetanud pigem IRLi ehk pensionilisa maksmist?
Ma loodan, et ka sotsid mõtlevad, et pensionäride rahakoti kallale minemine pole ilus. Usaldusküsimusega välditakse selle küsimuse üle eetilist diskussiooni, asi lõpetatakse kiiresti ära ja võetakse päevakorrast maha.

1000 parandusettepaneku menetlemine oleks hoidnud teemat üleval ja toonud kahaneva toetusprotsendiga IRLile tähelepanu?
Kui varasemalt on tehtud ööistungeid selleks, et riik võtaks endale uusi kohustusi, siis meie 1000 parandusettepanekut olid selleks, et valitsusliit peaks oma sõna, mida riik seadust vastu võttes on andnud. Pealegi on Eesti Euroopa sotsiaalhartat ratifitseerides võtnud kohustuse arvestada pensioni suurusesse ka laste kasvatamisele kulunud aeg.

Eks valitsuskoalitsioonist välja langemine mõjutab ka toetusprotsenti ja valimiste vahelisel ajal ongi meie toetus olnud keskmine. Aga valimistel oleme ikkagi parema tulemuse saanud. Me ei ole läinud äärmustesse, vaid üritanud tegeleda tegelike probleemidega, olgu selleks siis kodukulud või korruptsioon. Kui lubad, et kõik on vaba või piirame kõik ära, siis on see küll efektne, aga selline äärmus tegelikult ju ei tööta. Aga kui äärmuslikke asju välja ei luba, siis pole see atraktiivne.