Rahanduskomisjoni liikme Helir-Valdor Seederi (IRL) sõnul näitas tänane rahanduskomisjoni istung, et koalitsioon pole huvitatud mittemingisugusest kompromissist, vaid tahab kõikvõimalike vahenditega suruda läbi vanemapensioni edasilükkamise.

„Valitsuse soov siduda vanemapensioni edasilükkamine oma usaldusega näitab koalitsiooni suhtumist eakatesse ja lastega peredesse. Tegemist oleks äärmusliku lahendusega, mis tähendab valitsusepoolset parlamentaarse menetluse blokeerimist ja kindlasti ei ole pensioneid kärpiv eelnõu see koht, kus seda teed minna tuleks,“ ütles Seeder.

„IRL ei lepi sellega, et minnakse juba kehtiva seaduse kallale ning riivatakse pensionäride õigustatud ootust lisapensionile. Kergekäelised muudatused pensioni- ja rahvastikupoliitikas vähendavad usaldust nii kehtiva pensionisüsteemi kui ka riigi vastu ning vähendavad lastevanemate kindlustunnet,“ rääkis Seeder.

Seedri sõnul esitas IRL vanemapensionit edasilükkavale eelnõule 1000 muudatusettepanekut, mille läbihääletamiseks kuluks riigikogu istungitel ligi 200 tundi. See on tema sõnul ainus võimalus sundida valitsusliitu vanemapensioni säilitama.

„Kui loome pretsedendi, kus valitsuse vahetusega tühistatakse eelmise valitsuskoalitsiooni ajal seadustatud pensionid, siis võib tulevikus samamoodi tühistada ka kõik muud seadusega antud lubadused. Sellist poliitilist kultuuritust peaksime vältima, kui tahame olla vähegi tõsiseltvõetav riik,“ selgitas Seeder.