"Kõik demokraatlikud riigid on Venemaa sissetungi Ukrainasse ühemõtteliselt määratlenud agressioonina, mille käigus rakendati relvajõudu suveräänse naabri suhtes ning annekteeriti osa tema territooriumist," sõnas Kelam.

"Jättes isegi kõrvale üldmajanduslikud huvid ja kokkulepped, on sellisel taustal endastmõistetav, et esmane samm agressori tõkestamiseks on igasugune relvakaubanduse lõpetamine. Selline samm on põhiline kriteerium, mis näitaks, et EL võtab toimuvat täie tõsiduse ja vastutustundega. Kõnealust sammu pole astutud," lisas ta.

"NATO on igasuguse sõjalise koostöö Venemaaga katkestanud, Putini Venemaad ei käsitata partnerina, vaid potentsiaalse vastasena. Mistralid seevastu täidavad hädavajaliku tehnoloogilise lünga Vene laevastiku agressiivses potentsiaalis, nad võimaldavad edaspidi sooritada laastava tõhususega dessantoperatsioone, millele niihästi NATO kui EL vastusammud osutuksid sadu kordi kallimaks kui praegu Saint Nazaire’is ohustatud tuhatkond töökohta ning ettemakstud 1,2 miljardit eurot," leiab Kelam.