Tartu Observatooriumis toimunud pressikonverentsil rääkis Noorma, et missioon on täitnud kõik seatud eesmärgid. "Hea meel on tõdeda, et meeskond on seni eelretsentseeritud ajakirjades avaldanud kümme artiklit," lisas Noorma.

Observatooriumi kosmosetehnoloogia osakonna insener, TÜ füüsika magistrant Erik Kulu rääkis, et satelliit on ümber Maa teinud 5350 tiiru ning on peetud 2700 kahepoolset sideseanssi.

Kokku on ESTCube-i lennanud 240 miljonit kilomeetrit, sama kaugel asub Marss Maast. "Satelliit ja kaamera on pidevas tegevuses - oleme pildistanud päikest, paiku maailmas, näiteks punast merd. Oleme kokku teinud 181 pilti ja see katab suure osa maailmast," rääkis Kulu.

Kulu sõnul on kaamera hästi vastu pidanud kosmose karmidele tingimistele ning hiljutised ilusad kevadilmad võimaldasid teha ilusaid pilte ka Eestist. "Kui alguses kulus ühe pildi allalaadimiseks viis päeva, siis nüüd piisab päevast," sõnas Kulu.

TÜ füüsika doktorant Mihkel Pajusalu kõneles, et kosmoses on ette tulnud ka üllatusi ja probleeme. "Päikesepaneelide tootlikkus on langenud 50 protsendini. Algul ei laadinud akud hästi, kuid suutsime tarkvara ümber ehitada nii, et kulutame vähem energiat," rääkis Pajusalu.

Aastaga on satelliidiga maha peetud üle 2500 sideseanssi.

Satelliit loodi eesmärgiga katsetada avakosmoses innovaatilist päikesepurje. Ettevõtmisega on seotud suur hulk inimesi Tartu ülikoolist, Tallinna tehnikaülikoolist, Eesti maaülikoolist, Eesti lennuakadeemiast, Eesti ettevõtetest ja välismaistest partnerülikoolidest.

ESTCube tiirleb kosmose avarustes 23 aastat, kui kosmoseprügi teda enne ära ei lõhu, see oht on ähvardanud juba kolm korda.

Estcube koosneb oma kätega tehtud juppidest. "Me oleme kõik ise ehitanud, ei ole poest ostund, oleme ise teinud kõik. paljud meie lahendused on uuenduslikud ja neile sellele on ta võibolla ka vastupidavam," rääkis satelliidi operaator ja Tartu Ülikooli magistrant Erik Kulu.