Eelnõu olid allkirjastanud 40 saadikut Reformierakonna, Keskerakonna ja Sotsiaaldemokraatliku erakonna fraktsioonist. IRL oli selle vastu.

"Eesti on meie põhiseaduse kohaselt vabadusele rajanev demokraatlik õigusriik, kus kõik on seaduse ees võrdsed, igaühe õigusi ja vabadusi austatakse ning kedagi ei diskrimineerita," rääkis Maruste riigikogus.

"Me ei pea põhjendatuks seda, et meie kaasaegses, isiku vabadusi austavas ühiskonnas on osa inimeste igapäevaelu jäänud lähtuvalt nende inimeste sügavalt isiklikest valikutest ja eelistustest vähem kaitstuks kui teistel. Meie põhiseadus ütleb selgelt, et igaühel on õigus riigi ja seaduse kaitsele ja kõik on seaduse ees võrdsed. Kõikidele klassikalise abielu ja pereväärtuste kaitsjatele olgu siinkohal kinnitatud, et abielu on ja jääb mehe ja naise vaheliseks suhteks. Te ei pea jääma millestki ilma, teilt ei võeta midagi ära," lisas Maruste.

Eelnõu algatajateks olid järgmised inimesed:
Aare Heinvee, Aivar Riisalu, Andrus Ansip, Arto Aas, Barbi Pilvre, Eiki Nestor, Enn Eesmaa, Ester Tuiksoo, Heljo Pikhof, Imre Sooäär, Indrek Saar, Jaak Allik, Jüri Jaanson, Jüri Morozov, Kadri Simson, Kaja Kallas, Kalle Jents, Kalle Palling, Karel Rüütli, Kristen Michal, Laine Randjärv, Lauri Laasi, Lauri Luik, Mailis Reps, Maimu Berg, Marianne Mikko, Mart Meri, Mati Raidma, Meelis Mälberg, Neeme Suur, Olga Sõtnik, Rainer Vakra, Rait Maruste, Rannar Vassiljev, Rein Aidma, Remo Holsmer, Tarmo Leinatamm, Tatjana Jaanson, Tiina Lokk-Tramberg, Valdo Randpere