Avalduses märgitakse, et sündmused Ukrainas ei ole enam ammu pelgalt Ukraina siseasi ega ainult Euroopa mure. Sündmused riigis on muutnud maailma julgeolekuolukorda.

"Takistamatu agressioon iseseisva riigi vastu ja tema territooriumide ebaseaduslik annekteerimine seab ohtu kogu tänapäevase üldtunnustatud maailmakorralduse. See on küsimus riigipiiride puutumatusest, riikide ja rahvaste suveräänsusest, rahvaste enesemääramise õigusest, rahvusvahelise õiguse kehtivusest ja autoriteedist. Eesti-sugustele riikidele on see mitte midagi vähemat kui eksistentsi küsimus," seisab avalduses.

Samuti leitakse, et Putini Venemaa on ületanud kõiki rahvusvaheliselt aktsepteeritavaid piire. "Pragmaatikud ütlevad, et Läänemaailma majanduslikud sanktsioonid Venemaa suhtes kahjustavad ka kõiki tema kaubanduspartnereid Läänes. Sellest hoolimata peavad meie liitlased NATOs ja Euroopa Liidus lõpetama relvatarned Venemaale ning Prantsusmaa peab loobuma Mistrali ründelaevade üleandmisest Venemaale. Hullema vältimiseks tuleb kõiki sanktsioone rakendada kohe, sest ebaadekvaatne reageerimine võimendab ohte ja on palju kallim".

IRL kutsub Euroopa partnereid ühtsusele ja meie ühise väärtussüsteemi kaitsele.