"2004. aastal oli selle lepingu aktiivseks koordineerijaks Ain Seppik. Siim Kallase valitsuse siseministrina suutis ta tegeleda vene õigeusu kiriku varade tagastamisega nii, et saavutas isiklikult endale tõhusad kontaktid Vene Föderatsiooni poliitikutega. Leping ise on üldsõnaline deklaratsioon ja see pole kaasa toonud sisulist koostööd," ütles erakonna Läänemaa piirkonna esimees Jaanus Karilaid.

Tema hinnangul pole Vene reaalpoliitikas sisulisi muutusi hetkel paremuse poole oodata. "Ka Vene-Eesti piirileppe läbirääkimistes on tunda Eesti huvidega mittearvestamist, Tartu rahuga lepitust trambitakse üle, maa-alade loovutamise eest kompensatsiooni ei maksta, presidendi ametiraha on ikka veel tagastamata.Eeldame naabritelt suuremat pariteetsust, hea tahte märke ja positiivseid initsiatiive. Seda kõike pole märgata," tõdes Karilaid.

"Kuna antud leping oligi pelgalt Ain Seppiku initsiatiiv ja häid arenguid pole sellele järgnenud, siis teeme ettepaneku algatada selle koostööprotokolli lõpetamine. Põhjendusega kui kasutu ja elutu dokument, mis tekitab rohkem küsimusi kui annab vastuseid. Ain Seppik on täna juba Reformierakonnas, tal on võimalus oma pooleli jäänud tööd seal jätkata," kommenteeris ta.

Karilaid möönis, et kuna Venemaa on meie naaber, oleks täielik kontaktide välistamine rumalus, aga arusaadava ja toimiva lepingu saamiseks tuleks alustada uusi läbirääkimisi.