„Kogu Euromaidani piirkond on sisse piiratud. Eriüksused on väljas. Kasutamisvalmis on veekahurid ja muud vahendid. Ühistransport on peatatud, taksod ei liigu. Julgeolekujõududele toodi riigi idapoolsetelt aladelt lisavägesid,“ kirjeldas Reps Delfile Kiievis valitsevat olukorda.

„Kardetakse, et täna öösel toimub midagi hullemat,“ lisas ta.

Euromaidani väljak on Repsi sõnul rahvast täis ning nii palju, kui suudetakse end julgeolekujõudude piiramisrõngast läbi pressida, tuleb inimesi juurde. „Kogu piirkond on sisse piiratud, püütakse välistada rahva lisandumist,“ jätkas ta.

Repsi sõnul on linnas levivad ja väljakult otsepilti edastanud telekanalid välja lülitatud ning võimud üritavad hoida meediat jõuliselt kontrolli all, et mitte levitada materjali Euromaidanil toimuvast.

Miilitsad käituvad Repsi sõnul meeleavaldajatega väga jõuliselt ning võimuesindajad ei pea Repsi sõnul paljuks ka peatada kiirabiautosid, milles on viga saanud meeleavaldajad sees.

Hetkel on Repsi andmetel teadmata kadunud 30-50 inimest, kes võivad olla praeguseks juba surnud.

„See vägivald, mida siin kasutatakse, on uskumatu. Oleme läbi vaadanud 150-180 inimese toimikud, keda on piinatud. 40 inimesega kohtusime füüsiliselt, nende kallal on meeletut vägivalda kasutatud,“ kirjeldas Reps.

„Teatritudengid tulid viiekesi mööda tänavat, nad peeti kinni, laotati asfaldile maha ning kuskil paarkümmend eriüksuslast hüppasid nende peal üle tunni, kuni võimusesindajad ära väsisid,“ tõi Reps ühe näite.

„Vägivalla tase, mida siin kasutatakse...see on selline loomastunud viha, minnakse täiesti ebanormaalsete asjadeni välja,“ lisas ta.

Mailis Reps (Keskerakond) on Euroopa Nõukogu Parlamentaarse Assamblee raportöör Ukraina osas, kes pidi täna niikuinii Kiievis olema.

„Minu töö sisu on tegelikult see, et jälgida Euroopa Nõukogu ja Ukraina vaheliste kokkulepete täitmist, mis puudutavad inimõiguseid, demokraatiat ja õigusriigi reegleid. Tavaliselt vaatame näiteks, et seadusandlus oleks konstitutsiooniga kooskõlas ja jälgime justiitsreformi kulgu, kuid viimased pool aastat oleme tegelenud ainult sellega, et saame raporteid kadunud inimeste, piinamisohvrite ja vägivalla kohta,“ rääkis ta.

Repsiga koos viibib praegu Kiievis raportöörina ka üks Rootsi esindaja.