Kus elavad, magavad ja puhkavad õigupoolest Saksamaa suure koalitsiooni ministrid tööpäevade ajal pealinnas? Mõned kasutavad ööbimiseks oma ministrikabinettide tagatube. Nende hulgas on justiitsminister Heiko Maas, tööminister Andrea Nahles, perekonnaminister Manuela Schwesig (kõik sotsiaaldemokraatliku partei – SPD – liikmed) ning kaitseminister Ursula von der Leyen kristlik-demokraatlikust liidust (CDU), kirjutab Der Spiegel.

See praktika on nüüd kutsunud esile opositsiooni kriitika. „Oma küllusliku palga juures peaksid ministrid olema võimelised omale pealinnas korteri üürima,“ ütles Bundestagi eelarvekomitee esinaine, vasakpoolsete (Die Linke) esindaja Gesine Lötzsch. Ministeeriumi tagatubade kasutamise eest üüri ei võeta, ministrid peavad lihtsalt oma kuluaruannetes iga kuu ära näitama 221 euro suuruse toetuse.

Nii on perekonnaminister Schwesig suutnud seni Berliinis korteri üürimist vältida. Ministeeriumis on tal kasutada täielikult sisustatud eluruum – voodi, riidekapi, duši ja ligipääsuga sealsamas asuvasse kööki. Need ruumid sisustas perekonnaministeeriumi uusehitises Schwesigi eelkäija von der Leyen, kes samuti vältis Berliinis oma korteri muretsemist.

Von der Leyen ööbib nüüd kaitseministeeriumis 7,4-ruutmeetrises läbikäidavas toas sanitaarblokis, mis on varustatud kitsa voodiga, teatas pressiesindaja.

Administratiivjuristid kahtlevad, et selline elukorraldus on õiguspärane. „Kui minister mõnikord lahtikäival diivanil ööbib, ei ole selle kohta midagi öelda,“ ütles Berliini õigusteaduse professor Ulrich Battis. „Kui aga minister alaliselt ministeeriumi tervesse korterisse kolib, on see ülimalt problemaatiline.“