"Olukorras, kus valitsuskoalitsioon ilmutab lagunemise märke, peame ka meie olema valmis langetama tegema olulisi valikuid ja langetama otsuseid. Võimalike võimupartnerite valik ei ole Eesti sotsiaaldemokraatidele kunagi olnud lihtne ega meeldiv. Aga me ei elagi ideaalses maailmas," rääkis Mikser.

"Meie eesmärk ei ole tänagi midagi vähemat, kui sotsiaaldemokraatliku valitsuse moodustamine 2015. aasta valimiste järel. Meil on selleks kõik eeldused ja võimalused. Aga kui valitsuskoalitsiooni lagunemine annab meile võimaluse asuda oma eesmärke teostama juba varem, siis peame olema valmis ka seda tõsiselt kaaluma. Sest kui me jääme ootama aega, mil meie ees on avali ainult meeldivad valikud, siis peame võib-olla ootama liiga kaua. Eestil ei ole aega nii kaua oodata."

"Mõistagi ei maksa sündmustest ette rutata, sest Eestile on kombeks üks peaminister korraga. Aga ei tohi unustada, et valitsusjuhi vahetudes astub tagasi kogu valitsus ja uue valitsuse moodustamise ja selle eesmärkide sõnastamise juures peab jõuliselt ja kuuldavalt kõlama ka sotsiaaldemokraatide hääl, sõltumata isegi sellest, kas meist saab selle valitsuse osapool või mitte," lisas Mikser.

Mikser kordas sotsiaaldemokraatide kriitikat praeguse valitsuse tegutsemise kohta. Alates Siim Kallase lahkumisest peaministri ametist 2003. aasta valimiste järel on Eesti Mikseri sõnul kaotanud peaaegu 100 000 inimest. Eestit iseloomustab tema sõnul majanduslik, regionaalne ja hariduslik ebavõrdsus ning meeste ja naiste palgalõhe. Eriti kriitiline oli ta laste vaesuse suhtes.

"Laste vaesusest välja aitamine on Eesti riigile ja ühiskonnale jõukohane, ja just see peabki olema meie uus erakondade ülene ja ühiskonda ühendav eesmärk. See eeldab lastetoetuste suurendamist, elatisraha riiklikku tagamist, lastehoiu, alushariduse ja huvihariduse kättesaadavaks muutmist kõigile lastele. See ei ole Eesti jaoks ei võimatult kallis ega ka intellektuaalselt ülejõukäivalt keeruline," lausus Mikser.