Nimelt andis Samost tänases saates Kalle Muulile lubaduse, et koostab petitsiooni, mis aitaks Andrus Ansipil õige otsuse teha ja paneks peaministri mõistma, et Sotši olümpiamängud esindavad muuhulgas ka Venemaa presidendi Vladimir Putini tegevust kodanikuõiguste, sõnavabaduse ning õigusriigi piiramisel.

Nii koostaski Samost keskkonda petitsioon.ee järgmise teksti:

"Sotši olümpiamänge ei lähe vaatama Barack Obama, Angela Merkel, François Hollande, Viviane Reding, Toomas Hendrik Ilves, Dalia Grybauskaite, Donald Tusk, Frederik Reinfeldt. See pole juhus.

Need riigijuhid ei taha toetada režiimi, mille ideaaliks on Nõukogude Liit.

See-eest läheb Sotši Edgar Savisaar. Samuti on kohal Viktor Janukovitš, Nursultan Nazarbajev ja Aleksander Lukašenko. Ja meie Andrus Ansip.

Eesti peaminister on teatanud, et läheb olümpiamängudele eraisikuna, kuid osaleb siiski avatseremoonial.

On raske näha, kuidas saaks peaminister sellisel üritusel olla lihtsalt eraisik – eriti kui temaga koos reisib välisminister. Ka eraisikuna peaks valitsuserakonna esimees ning valitsuse juht sõnas ja teos toetama Eestile olulisi väärtusi: demokraatiat, õigusriiki, kodaniku- ja inimõigusi.

Peaminister on tuntud kui aktiivne tervisesportlane ja spordisõber. Me usume, et Eesti talisport vajab praegu väga eetilist eeskuju.

Andrus Ansipil on suurepärane võimalus seda eeskuju pakkuda, jättes osalemata olümpiamängudel, mille eesmärgiks on ilustada Vladimir Putini tegevust kodanikuõiguste, sõnavabaduse ning õigusriigi piiramisel.

Aita Andrus Ansipil õige otsus teha, anna allkiri!"

Muuhulgas tegi Samost enda sõnutsi petitsiooni promodes ka elu esimese postituse Facebooki.

"Minu samm pole väiklane norimine peaministri kallal. Olen tüdinud laiemast nähtusest, mida saab nimetada seisakumeeste süvenevaks mõjuks," kirjutab Samost sotsiaalmeedias.

Ajakirjanik iseloomustab ka seisakumehi järgmiste tunnustega: provintslikkus, suletus ja salastamiskirg, NLKP ridades välja kujunenud arusaam eetikast; usk iseenda paremusse ja kaasnevatesse eriõigustesse, dotseeriv, ainuteadmisel põhinev ning katkematu retoorika ja visiooni puudumine.

"Seisakumeeste mõju on hiiliv. Seisakumehed ei tungi peale. Nad süvendavad kohalolu. Seisakumehed kindlustavad stabiilsust ja tasakaalu. Nikitsevad mõne eelarverea kallal, eirates suurt pilti. Hoiavad pugejalikult kinni oma hierarhiatest. Räägivad meid monotoonse häälega surnuks," ütleb Samost.

Samost kinnitab, et tema kriitika ei ole suunatud ühegi erakonna või maailmavaate vastu, see on suunatud maailmavaate puudumise vastu ja seisaku vastu. "Kõik reformierakondlased pole seisakumehed ja kõik seisakumehed pole (veel) reformierakondlased, kuid paraku on seisakumeelsus tänase peaministrierakonna tähtis tunnus. Minul on mõõt ammu täis."

Peaministri büroo juht Liina Kersna ütles aga enda Facebooki lehel, et ka Soomest osaleb olümpiamängude avamisel president ja lõpetamisel peaminister.

"Hollandist osaleb avamisel nii kuningapaar kui ka peaminister ja näiteks Lätist läheb president ning Leedust peaminister. Kas need riigid ei pea inimõigusi oluliseks? Olümpiamängudel tuleks aukohale seada sport ja poliitika võiks jääda tahaplaanile," ütles Kersna.

Kersna lisas, et peaminister on käinud oma puhkuse ajast koos perega ka 2012. aastal Londonis suveolümpiamänge vaatamas, 2008. aastal Pekingis ja 2006. aastal Torino taliolümpiamängudel.