Tarand tõi oma videopöördumises välja, et Tallinna linnapea Edgar Savisaar püüab sõnastada europarlamendi valimisteks rahvusliku vastandumise probleemi ning nii leiab Savisaar, et europarlamendi peamine puudus on see, et seal on vähe venelasi.

"Tahaks lausuda, et tule taevas appi! Eile seletas Savisaar, et mina leidvat Tatjana Ždanoka väga toreda olema. Vale puha! Ma pole kunagi leidnud, et endised kommunistid, eriti need, kes Nõukogude Liitu taga nutavad, oleks toredad," ütles Tarand videopöördumises.

"Paraku on demokraatia eelkõige reeglite järgimine ja kui Lätis asuvad Euroopa Liidu kodanikud on enda esindajaks ühe sellise valinud, siis mina pean seda aktsepteerima ning tööprotsessis kaalukate argumentide abil lakkamatult selgitama ja veenma Euroopa Parlamendi roheliste fraktsiooni ja parlamenti laiemalt, et Tatjana Ždanoka ainuke eesmärk on laimata kaht EL-i liikmesriiki ja täita muid Vene Föderatsioonist tulevaid suuniseid," ütles Tarand ja lisas, et see on tal tulnud seni edukalt välja.

Eurosaadik tõi väitena välja, kuidas tal õnnestus viimati marginaliseerida Ždanoka korraldatud näitus, kus Eestit ja Lätit süüdistati natsismis.

Rääkides pikemalt Savisaarest, ütles Tarand, et ta püüab sõbralikult suhtuda sõbralikult parteijuhti, kellel ei ole europarlamendis ühtegi esindajat.

"Selge see, et ta ei tea, ei saagi teada, kuidas asjad siin toimivad ja millega tegeletakse. Teiseks, Keskerakonna kandidaatidele ja nende tulevikule mõeldes ei ole seal nimekirjas ju kellelegi oma häält anda. Sest kui annakski, siis läheks see raisku," ütles Tarand.

Lõpetuseks leidis Tarand, et Eestis ei peaks vaidlema selle üle, kas europarlamenti valitakse eestlane, sakslane või juut, vaid hoopis vaidlema selle üle, millised tulevikustsenaariume seoses EL-iga me võimalikuks ja vajalikuks peame ja kes Eestist oleks tuleviku tegija selles vallas.

Edgar Savisaar tõi hiljuti vene rahvusest eurosaadikute Brüsselisse saatmisest rääkides näiteks Läti saadiku Tatjana Ždanoka, kes hiljuti paistis silma sellega, et üritas Euroopas üles seada näitust, kus esitles Balti riike natsiideoloogia toetajatena.

"Seal on Lätist üks vene saadik, Ždanoka, kellega Tarand läks ühte parlamendirühma. Kui juba Tarand ütleb, et täitsa tore on seal olla koos selle Ždanokaga, siis pole mõtet meid ka sellega hirmutada," ütles Savisaar Delfile.