Mais valitakse Euroopa Parlamenti kuus inimest, kes peavad kaitsma kõikide Eesti inimeste huve, kõikide eurooplaste huve ja ajama nii Eesti kui ka Euroopa asja. Igaüks, kes läheb europarlamenti, ei lähe sinna rahvusi vastandama, vaid ühist Euroopa asja ajama.

Ühise asja ajamiseks see liit ju loodud ongi. Venemaa pole tahtud ühist asja ajada, eriti väike on tema tahtmine olnud inimõiguste vallas. Sama Ukrainas. Praegu võib igaüks vaadata telepilti Kiievist, kus jookseb illustratsioon teemale "mis juhtub, kui vaenu õhutatakse".

Keskerakond alustas europarlamendi valimisi oma tavapärase, etnilisele vastandamisele sihitud valimispiigiga. Edgar Savisaar vastandas sisuliselt eestlased ja venelased, teatades, et tema saadab igatahes europarlamenti venelase.

Võrdleme seda avaldust meie demokraatlike naabritega - kujutlege näiteks Soome Rootsi Rahvaparteid teatamas, et nende poolt läheb igal juhul just rootsi rahvusest inimene! Ning nüüd on Savisaare teenistuses olev Stalnuhhin teinud avalduse, kus domineerib taas arutelu inimeste etnilisest kuuluvusest.

Kindlasti süüdistab Keskerakond ka minu sõnavõttu vastandamises, ehkki loo sisu on vastupidine - etnilisele vastandamisele ei tohiks olla kohta ei Eesti sisestel valimistel, aga ammugi mitte Euroopa parlamendi valimistel!

Ent kahjuks pole Keskerakonda kunagi häirinud valge mustaks rääkimine.

Rahvuslikule vastandamisele tuginev Europarlamendi valimiskampaania ühe erakonna poolt on seda piinlikum, et Euroopa Liidu loomise mõte oli koostöö ning demokraatliku esinduskogu abil saada rahvuste vahel hõõguvatest pingetest üle rahumeelsel, sõdade ja vallutusteta moel.

Eesti jaoks ebaõnnestunuim tulemus oleks kahtlemata see, kui Europarlamenti saaksid Edgar Savisaare häältega nii Yana Toom kui ka Mihhalil Stalnuhhin. Tegemist on poliitikutega, kes on korduvalt silma torganud Eesti õõnestajatena või lausa vaenu õhutajatena.

Yana Toomi videopöördumine kohalike valimiste ajast tegeleb rahvustevahelise vaenu õhutamisega, etnilisel baasil hirmutamisega. Kindlasti mäletavad paljud Yana Toomi veendumust niikuinii väljasurevast eesti rahvast.

Muide, Läti isolatsionisti, kurikuulsa ja otse Kremlist oma töökorraldusi saava Zdanokaga võrdles Stalnuhhinit ja Toomi nende enda erakonna esimees! Inimlikust küljest ma mõistan, miks see isegi Stalnuhhinit hirmutas, rääkimata ülejäänud Eestist.