Mida arvate teie valitsuse plaanist saata Eesti väed Kesk-Aafrika vabariiki (KAV)?

Mandaadi andmise otsutab riigikogu. Kahtlemata peame selle kohta rohkem infot saama. Olen käinud briifingul kaitsejõudude peastaabis, aga see on seotud riigisaladusega ja ma ei saa sellest väga palju rääkida. Eks fraktsioonid kujundavad oma arvamuse debatil riigikogus.

On oluline, et soovil minna KAV-i oleks ka teisi põhjendusi peale selle, et prantslased väga palusid ning et nad aitasid meid Liibanonis jalgratturitega. Või ka sellega, et nad oma lennukitega käivad meie taevast turvamas. Paljudele on oluline, et missioonil oleks seos ÜRO julgeolekunõukoguga või Euroopa liiduga.

Kui palju on teile teada, mis eesti sõdureid seal ees ootab?
Ühest võimalusest on avalikumalt räägitud: see, et nad on pealinnas ja valvad sealset strateegilise tähtsusega lennujaama. Peaaegu pool riigi elanikkonnast ehk umbes kaks miljonit inimest vajab otsest abi. Abi organiseerimine, kohale toimetamine ja saadetiste turvamine on olulised, sest annab prantsuse üksustele võimaluse pealinnast kaugemale liikuda.

Eestlased on esialgu lähtunud sellest, et seal ollakse neli kuud, mitte rohkem, aga on raske uskuda, et see konflikt nelja kuuga läbi saab. Prantsusmaa vajab kindlasti ka tulevikus abi ning kas see on siis uuesti Eesti või mõni teine riik, seda näitab aeg.

Kas teie arvates on nii kiire sekkumine vajalik?
Keeruline küsimus, sest üle kahe miljoni inimese vajab otsest abi. Kui lapsed on suures hädas, siis on kiire abi oluline. Kas just relva abil, see on teine küsimus. Samas, kui seal käib sõjategevus, siis humanitaarabistajatel ei ole seal midagi eriti teha. See on hea näide olukorrast, kus riigikogu peab selle läbi arutama ja siis otsuse vastu võtma. Tõenäoliselt on seda missiooni raske tagasi lükata, sest koalitsioonisaadikuid on ju riigikogus rohkem. Samuti olen ma kaugel sellest arvamusest, et kõik opositsioonisaadikud on missiooni vastu.

Kui te peaksite seda missioon võrdlema Kosovo, Iraagi ja Afghanistani missioonidega, siis kuhu see asetuks?

Kui lähtume inimkannatustest, siis on ta nendega sarnane. Samas on KAV meist väga kaugel, endine prantsuse koloonia ja maailma üks vaesemaid riike. Tänapäeva maailmas on nii, et kui kuskil on suured hädad, siis peavad teised riigid tõsiselt mõtlema, kas minna appi või mitte. Kui KAV-is läheb väga ohtlikuks, siis sealt võivad hakata sajad tuhanded, võib-olla miljon inimest liikuma mujale riikidesse. Arvata võib, et mingi osa neist võib soovida tulla ka Euroopasse. Suhtumine, et nad on meist kaugel ja meid vähe puudutavad, oleks tänapäeva maailmas väga lühinägelik poliitika.

Kas olete fraktsioonis juba arutanud, kuidas hääletate?

On väga oluline arutada, et kuhu me oma inim- ja rahalist ressurssi paigutame. Kas paneme KAV-i või teeme selle rahaga midagi muud. Me ei ole veel otsustanud, kuidas hääletame. Ei ole võimatu, et meie hulgas on inimesi, kes seda toetavad, aga ilmselt on ka inimesi, kes mitte. Peame sellest missioonist rohkem teada saama.