Laas rääkis, et viimase aasta jooksul on ta koos mõttekaaslastega püüdnud selgeks teha, kas, kuidas ja millal Eestis praegu toimuvat protsessi muuta.

"Täna tundub, et koostööd ja ühtset jõudu ei ole," tõdes Laas ja lisas, et seepärast ongi otsustatud ise midagi muutma hakata.

Parem Eesti ühendusse kuuluvate inimeste ring on Laasi sõnul väga lai ja koondab suurt hulka on oma ala avaliku elu tegelasi. Tugigrupi liikmetena nimetas ta Kaspar Ilvest, Indrek Lindsalu ja Emil Rutikut.

"Meie eripära on see, et me ei ole poliitikud, vaid oleme erineva valdkonna inimesed, kes elavad sellest, mida me igapäevatööd tehes teenime," rääkis ise igapäevaselt koolituste konsultandina tegutsev Laas. "Oleme kogu aeg osalenud vabatahtliku tegevuse raames Eesti elu edendamises, aga nüüd me oleme koondumas."

Laasi sõnul ei ole selleks hetkel vaja rahalisi vahendeid ja toetajaid, kuid ta möönis, et viimases faasis - enne valimisi - tekib küsimus, kuidas oma sõnumit levitada ja siis on ilmselt vaja ka teha kulutusi.

Europarlamendi valimistel osalemiseks ei näe Laas isiklikult põhjust, töö käib riigikogu valimistel osalemise nimel.

"Aeg näitab, mis sellest saab ja mis nimega tuleb uus erakond," kõneles Laas. Ka liikmete arvu osas on ta optimistlik.

Kuna erakonna loomine pole algusest peale olnud ühenduse eesmärk, siis pole ka liikmeid veel registreeritud, kuid kohtumistel on Laas enda sõnul aru saanud, et inimesed kirjutaksid meelsasti ka liitumisavalduse ja erakonnaks registreerimisel vajaliku 1000 liikme kokkusaamiseks ta takistust ei näe.

"Me enne proovime asjad ette valmistada, läbi mõelda ja siis hakata ennast reklaamima,“ ütles Laas, kuid ei salanud, et ühenduse sees on enesereklaamiks surve olemas.

Eesti on hullus kriitilises seisus

Laas tõi Eesti elu hetkeseisu võrdluseks Alar Tammingu näite, et kui inimene kukub kõrgelt pilvelõhkujalt alla, siis veidi enne kokkupuudet maaga võib talle tunduda, et tegemist on kerge tuulepuhanguga, kuid mõne hetke pärast ei ole enam midagi võimalik päästa.

Sama lugu on siis kui ettevõte läheb pankrotti, siis tundub eelviimases faasis ka, et kõik on veel võimalik, aga järgmises faasis ei ole midagi võimalik taastada. Eesti riigi olukord on Laasi ja tema mõttekaaslaste arvates hetkel sarnane.

"Praeguste ministrite väljaütlemistest on aru saada, et kägistamine on lõppfaasis," sõnas Laas. Seepärast püüavadki nad kuu aja jooksul formuleerida oma prioriteedid, millisena Eesti peaks välja nägema 50 või 100 aasta pärast.

Üheks kindlaks eesmärgiks on taastata inimeste kaasatus riigis, mida täna pole. Parem Eesti leiab, et aktiivsete kodanike ühiskond on kindlasti väga oluline.

MTÜ Vaba Isamaaline Kodanik (VIK) ja ühendus Parem Eesti leppisid eile kokku, et asuvad koos tegema konkreetseid ettevalmistusi uue erakonna loomiseks. Vastavalt kokkuleppele registreeritakse erakonna algatusrühm uue MTÜ-na veebruaris.