Liidu peasekretär Priit Värk selgitas, et olukord on vastuoluline. Ühest küljest on prügimajanduses astutud suur samm õiges suunas ja Tallinna kesklinnas kehtima hakanud prügiveohinnad tähendavad elanikele ca 20% väiksemaid arveid. Näiteks kõige levinuma 800 l konteineri tühjendamisel tähendab see ca 90 sendist hinnavõitu. Teisest küljest kui hinnakomponente analüüsima hakata, siis arusaamatul kombel koguni ca 40% prügiarvest läheb administratiivkuludeks ehk nn vahendustasuks, teatas omanike keskliit.

Omanike Keskliit on seisukohal, et hinnalangus peaks olema suurem, sest tänu Iru prügipõletusjaama käivitumisele enam Tallinna jäätmeid ei ladestata vaid need kasutatakse energiatootmises, mis tähendab kahekordset käitlustasude langust. Ent pea 40% marginaal on pretsedenditu ja ekspertide sõnul peaks see jääma 10-15% vahele. Seega kärpimisruumi on hinnanguliselt veel ruumi ca 15-20%. „Tegemist ei ole ahnusega ega laest võetu nõudmisega vaid põhineb selgetel arvutustel. Täna maksab 800 l konteineri tühjendamine 5,4 eurot (ilma käibemaksuta), millest transport moodustab 1,18 eurot ja käitlustasud 1,22 eurot. Seega kokku 2,4 eurot, mis tähendab, et ülejäänud arve ehk 2,1 eurot (47%) tuleb kodutarbijal maksta linnale vahendustasuks.“ lisas Värk.

Hageja peaks elama Tallinna kesklinnas ning vajalik on sõlmitud jäätmeveolepingu olemasolu jäätmefirmaga, kõne alla tulevad nii majaomanikud kui ka korteriomanikud. Kaasuse õigusliku põhistusega täpsemaks tutvumiseks võtke ühendust aadressil omanikud@omanikud.ee

Värk rõhutas, et hetke olukord ei ole Omanike Keskliidu arvates õiglane ja seetõttu oleme valmis seda ka kohtus vaidlustama. Loodetavasti on see katalüsaatoriks ka riigikogule, et jäätmeseaduses tehtaks vigadeparandused.