"Aldo Kals on armastav isa ja vanaisa. Noore mehena kaotas nägemise, kuid ta astus Tartu ülikooli ning tegi hiljem ka teadustööd," rääkis auhinna üleandmisel Siiri Oviir.

"Kals on põhjalikult uurinud pimedate ajalugu ja andnud panuse, et pimedad saaksid elus kaasa rääkida," lisas Oviir.

Aldo Kals on sündinud 2. novembril 1945 Halinga vallas Pärnumaal. Ta on uurinud põhjalikult Eesti pimedate ja tüflopedagoogika ajalugu.

Kals õppis Pärnu-Jaagupi keskkoolis ja Tartu Emajõe koolis, TÜ ajaloo osakonnas 1967–72. Ta kaitses 1984 ajalookandidaadi («Eesti ajalooalase eluloolise teatmekirjanduse teke ja areng») ja 1999 filosoofiadoktori kraadi («Hariduse osa Eesti nägemisvaegurite integratsiooni ajaloos»)

Töötanud TÜ sotsioloogia laboratooriumi ja NSVL ajaloo kateedri nooremteadurina, Eesti Looduskaitse Seltsis, TÜ nägemise tervishoiu laboratooriumi vanemteadurina, olnud alates aastast 1983 Eesti Pimedate Muuseumi juhataja, on aastast 1996 Tartu Nägemisvaegurite Arenduskeskuse juhataja. Tähistanud 1979–95 koos kujur Ado Kochi ja Pärnu-Jaagupi Muinsuskaitse Seltsiga veerandsada haua- ja mälestuskivi.

Kalsile on omistatud Pärnumaa vapimärk ning ta on pärjatus tiitliga Halinga valla aukodanik 2000. Samuti on ta pälvinud Eesti Punase Risti IV klassi ordeni 2001 ja Tartu Kultuurkapitali loomingulise stipendiumi 2003. aastal.

Eesti Naislaulu Seltsi korraldatud isadepäeva kontsert Estonia Kontserdisaalis kandis nime "Nagu õhku vajan sind". Isadele laulsid Vanalinna Muusikamaja tütarlastekoor, naiskoorid "Emajõe laulikud" ja "Vanaemad", ETV mudilaskoor ning ansambel „Mixtet“.

Aasta isa tiitlit annab annab alates 1998. aastast iga aasta novembris (isadepäeval) Tallinnas Estonia kontserdisaalis üle Eesti Naisliit.

1998 – talupidaja Eduard Jaansen Sauga vallast Pärnumaalt.
1999 – Tallinna tehnikakõrgkooli prorektor, kuue lapse isa Enno Lend.
2000 – rahvakultuuri säilitaja Ants Taul Riidajast Valgamaalt.
2001 – Jõgevamaa talupidaja ja kaitseliidu Järvamaa piirkonna juht Aare Kabel.
2002 – rahvusooper Estonia loominguline juht Arne Mikk.
2003 – haridus- ja teadusministeeriumi kantsler Jaan Kallas.
2004 – Kehtna vallavolikogu esimees Märt Riisenberg.
2005 – Harku eksperimentaalbioloogia instituudi töötaja Jaan Sild Harjumaalt.
2006 – kolme lapse isa, kergejõustikutreener Mehis Viru.
2007 – näitleja, lavastaja ja õppejõud, kuue lapse isa Lembit Peterson.
2008 – kolme lapse isa, kuue lapse vanaisa ning Eesti Ema monumendi idee autor Hans Sissas.
2009 – kolme tütre isa ja üheksa lapselapse vanaisa, eesti kunstnik, poliitik, karikaturist ja Rahvarinde asutaja Heinz Valk.
2010 – kuue lapse isa, Tartu linnapea Urmas Kruuse.
2011 – viie lapse isa, dirigent ja muusikapedagoog Aavo Ots.
2012 – kahe lapse isa, nelja lapselapse vanaisa, Ida-Tallinna keskhaigla juhatuse esimees Ralf Allikvee.