"Meile on laekunud informatsioon, et 13 aktivistile on esitatud süüdistus huligaansuses," ütles Greenpeace'i kõneisik Maria Favorskaja Interfaxile BNS-i vahendusel.

Vene võimud pidasid Greenpeace'i laeva Arctic Sunrise'i kinni septembris pärast seda, kui selle aktivistid üritasid tungida Gazpromi naftaplatvormile Petšora lahel ja korraldada seal protestiaktsiooni naftapuurimise vastu Arktikas. Seejärel transporditi aktivistid Murmanskisse ja võeti vahi alla.

Vene võimud tühistasid möödunud nädalal aktivistidele esitatud süüdistused piraatluses ning kvalifitseerisid need ümber huligaansuseks, mis näeb ette väiksema karistuse.

Süüdistus huligaansuses on esitatud brittidele Ian Christopher Rogersile, Frank Hewestonile ja Kieron Bryanile, itaallasele Camila Spezialele, austraallasele Colin Russellile, argentiinlasele Hernan Miguelile ning uusmeremaalastele Paul Alexandre'ile ja Jonathan Bauchampile.

Sama süüdistus on esitatud laeva ameeriklasest kaptenile Peter Willcoxile, meeskonna venelasest arstile Jekaterina Zaspale, ukrainlasest ja türklasest kokkadele Ruslan Jakuševile ja Gizem Akhanile ning Greenpeace'i venelasest pressisekretärile Andrei Allahverdovile.

Greenpeace'i Vene programmide direktor Ivan Blokov ütles eelmisel nädalal, et aluse meeskond ei tegelenud ei piraatluse ega huligaansusega. "Olukord on kahtlane, kuid ma loodan, et aktivistide vastu esitatud süüdistustest loobutakse. Huligaansus kujutab endast vägivalda, sellega ähvardamist või vara kahjustamist. Midagi sellist Greenpeace'i aktivistid ei teinud," lisas ta.

Arctic Sunrise'i meeskonda kuulub 30 aktivisti, kõik nad on vahi all.