Toona otsustati anda MTÜ-le rendileping üheksaks aastaks ja kuueks kuuks hinnaga 5 krooni pluss käibemaks ühe ruutmeetri eest. 2010. aastal Keskerakond pikendas lepingut ning MTÜ Lüüra jätka endises lasteaiahoones ruumide rentimist vaid 0,48-euro eest ruutmeetrilt.

Tõnis Palts põhjendab enam kui kümne aasta tagust otsust lasteaed odavalt MTÜ-le Lüüra rendile anda sellega, et toona oli sündivus olnud aastaid madal ning lasteaiaealiste laste vähesuse tõttu suleti mitmed lasteaiad.

"Et Kaera tänava lasteaia hoone ei seisaks tühjana ja seda saaks tulevikus samal otstarbel edasi kasutada, oli mõistlik see müümise asemel tähtajaliselt välja rentida, kuni tekib vajadus hoone lasteaiana taas kasutusele võtta," selgitas Palts Delfile.

Hoone rentimisel olid Paltsi sõnul eelistatud kultuuri või haridusega tegelejad. "2010. aastal, mil rendileping lõppes, oli lasteaiaealiste laste arv Tallinnas võrreldes aastatuhande algusega kasvanud ligi 10 000 lapse võrra. Linn aga ruume taas lasteaiana kasutusse ei võtnud," sõnas Palts.

Tallinna haridusameti haldusosakonna juhataja Anti Sirkeli sõnul kujunes lepingu pikkus ja keskmisest madalam üürihind arvestades üürniku "heategevuslikku ja vähemusrahvuskultuure ühendavat tegevust ning ja avalikku huvi." "Eestis elavad erinevad rahvused saavad nii säilitada oma rahvuskultuuri ja osaleda Eesti kultuurielus," lisas Sirkel.

Tegemist on Põhja-Tallinas Kaera tn 21 asuva endise lasteaiahoonega, mida rentiva MTÜ Lüüra juht on Mihhail Kõlvarti ema Liidia Kõlvart. 2010. aastal 15 aastaks allkirjastatud lepingu järgi peab MTÜ Lüüra Tallinna linnale maksma lasteaiaruumide kasutamise eest renti 0,44 ruutmeetri eest.

Põhja-Tallinna linnosas vanem Karin Tammemägi kinnitas, et Kaera tn 21 asuva endise lasteaiahoone üüriks on 0,48 eurot/m². "Üürile lisanduvad hoone kasutamisega seotud kõrvalkulud, maksud ja koormised ning üürnik on võtnud üle hoone haldamise, majandamise ning kindlustamise," ütles Tammemägi.

Eerik-Niiles Kross täpsustas veel, et ei süüdistanud Keskerakonda selles, et nad neid ruume rendivad, vaid selles, et Savisaar väitis valimisdebattides, justkui oleks IRL-i aselinnapea
Liisa Pakosta kõnealused ruumid ja veel kuus lasteaeda oma ametiajal müünud.

"Tegelikkuses on need ruumid endiselt linna omandis ja üks neist, mille osas sõlmiti kehtiv leping 2010. aastal, on täna Kõlvarti ema käsutuses," sõnas Kross.