Venezuela seisab praegu silmitsi toidu ja muude esmatarbekaupade defitsiidi, elektrikatkestuste ja hüppeliselt kasvava inflatsiooniga, vahendab BBC News.

Erivolitused, mida neljal korral kasutas Maduro eelkäija Hugo Chávez, võimaldaksid Madurol valitseda teatud aja jooksul dekreetide abil.

Opositsioon kardab, et Maduro kasutaks oma volitusi igasuguste eriarvamuste mahasurumiseks.

Kolmetunnises kõnes parlamendi ees nimetas Maduro erivolituste andmist Venezuela sotsialistliku revolutsiooni jaoks elu ja surma küsimuseks.

„Kui korruptsioon laieneb jätkuvalt ja põlistab oma hävitavat kapitalistlikku loogikat, ei jää siia mingit sotsialismi,“ ütles Maduro.

President lubas korruptsiooni välja juurida Venezuela elu kõigist aspektidest, rõhutades, et isegi valitseva ühendatud sotsialistliku partei liikmed ei pääse uurimise alt.

Opositsiooni presidendikandidaat Henrique Capriles, kes kaotas varem sel aastal valimistel napilt Madurole, ütles aga, et erivolitused ei lahenda riigi probleeme.

„Ma ei usu, et see seadus tooks venezuelalastele mingit majanduslikku või sotsiaalset kasu,“ ütles Capriles. „Nad kavatsevad kasutada seadust inimeste tagakiusamiseks ja tõelistelt probleemidelt nende tähelepanu kõrvale juhtimiseks.“

Kuigi Venezuelal on maailma suurimad naftareservid, kannatab rahvas Ladina-Ameerika kõrgeima inflatsiooni ja kaupade defitsiidi all.

Eelmisel kuul toimunud elektrikatkestus jättis üle kahe kolmandiku riigist ilma vooluta.

Rahandusminister Nelson Merentes on tunnistanud, et kuigi Chávezi sotsiaalse suunitlusega poliitika on paljude venezuelalaste elatustaset tõstnud, ei ole see lahendanud majanduse strukturaalseid probleeme.

Chávez suri pärast 14-aastast valitsemist märtsis vähki. Endine asepresident ja Chávezi enese välja valitud järglane Maduro on lubanud sama poliitikat jätkata, kuid tal ei ole samasugust toetust kui eelkäijal.