Kenya ohvriterohkeima terrorirünnaku taga on neli meest: Baara Abu al Sudani, Omar Nabhan, al-Khattab Keni ja Umayr, edastab telekanal CNN.

Kõik nad tapeti 24. septembril tulevahetuses kohaliku eriüksusega.

Vaata videot kaubamajas toimunust!

Rünnaku taga ei ole Valge Lesk

Varem oli kohalik politsei veendumusel, et rünnaku taga oli 10-15 inimest ja kogu terrorirünnaku aju 2005. aasta Londoni pommirünnaku korraldaja Jermaine Lindsayga abielus olnud Samantha Lewthwaite, hüüdnimega Valge Lesk – see lükati aga laupäeva pärastlõunal lõplikult ümber.

Lewthwaite'i puhul anti Kenya palvel välja koguni Interpoli nn punane hoiatus, mille kohaselt pidi Interpoli liikmesmaa, mille territooriumil tagaotsitav parasjagu viibib, naisterahva viivitamatult vahi alla võtma.

Kõige värskema informatsiooni kohaselt kahtlustab politsei veel kaht isikut.

Saksa ajaleht Welt kirjutab, et terroriorganisatsioon andis rünnaku ajal teada kahest Rootsi Kuningriigist pärit terroristist ja ühest Soome Vabariigist pärit pantivangistajast – nende seotust Kenya aga endiselt ei kinnita.

Kenya kaubamaja kui põrgu eeskoda

Varasemast on teada, et Westgate'i kaubamaja oli kõigil neljal rünnaku päeval ohvrite jaoks justkui põrgu eeskoda.

Kohalik sõjaväearst ütles CNNi vahendusel, et inimesi tükeldati ja mõni neist poodi, vähemalt ühel ohvritest lõigati elusast peast otsast käsi.

Briti ajaleht Daily Mail kirjutab, et mitmel ohvril lõigati tangidega otsast sõrmi ning kisti peast kõrvu ja silmi, mehi kastreeriti. Lapsi pussitati jõhkralt ja visati seejärel restorani külmaruumi surema. Neid piinati nii võikalt, et üksikasjalikult ei ole seda võimalik isegi kirjeldada.

Kenyat hoiatati rünnaku eel korduvalt

Rünnaku läbi viinud Somaalia terroriorganisatsioon al-Shabaab ütles, et veresaun Nairobi kaubamajas oli kättemaks Kenya sõjaväe sissetungi eest Somaaliasse ja et rünnati ainult mitte-moslemitest külalisi.

Märkimist väärib aga ka tõsiasi, et tavapärasest suuremast rünnakuohust oldi tegelikult teadlikud. Nii kaitse-, sise-, välis- kui rahandusministeeriumi teavitati terroriohust ja plaanist rünnata 13.-20. septembrini üheaegselt nii Nairobi kui ka Mombasa turismipaiku.

Ostukeskusest on endiselt teadmata kadunud 39 inimest.