Idee on teadupärast väga tugeva mõjujõuga. See, mida usume, kardame, loodame ja teame, mõjutab meie elu väga suurel määral. Ideid pakutakse meile igal sammul ja vähemalt esmapilgul tundub, et idee pähemäärimiseks on palju lihtsamaid võimalusi kui kellegi unenägudesse tungida.

Aga kui keegi tõepoolest saaks meie unenägudega manipuleerida? Kas ei ole me vähemalt korra elus kõik kogenud seda, kuidas unenägudes nähtu ärkvelolekusse kaasa tuleb, mõjutades paljudel juhtudel seda, kuidas kellessegi suhtume. Unenägu võib nagu filmgi panna meid armuma selle tegelastesse või tekitada meis, vastupidi, vastikust kellegi suhtes.

Kust need unenäod tulevad?

Olen ise elus mitmel korral armunud inimesse, keda enne unenägu sellise pilguga kunagi ei vaadanud, pärast seda aga muutus armastus tema vastu lausa kinnisideeks. Kui järele mõelda, on palju lihtsam uskuda, et see unenägu oli kellegi plaan, kui seda, et unenägu oli juhuslik.

Naljakal kombel aga kogesin hiljuti midagi vastupidist. Nimelt ei meeldi mulle enamasti endast vanemad mehed, ehkki on olnud erandeid ja vallalisena olen veendunud, et minu tulevane saab olema minust palju noorem.

Ühel ööl nägin unes, et suhtlesin endast vähemalt kümme aastat vanema mehega, kes unenäos oli mulle sümpaatne ja samal ajal piisavalt delikaatne, et minus suuremat huvi tekitada. See oli unes. Ärgates tundsin aga samale olukorrale mõeldes pigem vastikust.

Mida see tähendab? Et unenäol ei ole siiski nii tugevat mõju, et inimese enda tugevaid hoiakuid muuta? Kas see üldse tähendab midagi?

Unenägu mõjutab inimest emotsionaalselt mingil määral kindlasti. Kas ta aga suudab muuta inimese elu?