Murmanski kohus jättis juba neljapäeval 22 Greenpeace'i aktivisti kaheks kuuks eeluurimisvangistusse ja määras kaheksale aktivistile 72-tunnise kinnipidamisaja pühapäevase istungini.

Nüüd teatas kohus, et kõik ülejäänud kaheksa jäävad samuti kaheks kuuks vahi alla. Vahi alla jäänute seas on Greenpeace'i kõneisik Dmitri Litvinov, kes on päritolult venelane, kuid Rootsi-USA topeltkondakondsusega; Soome aktivist Sini Saarela, üks kahest, kes püüdis platvormile ronida; kaks Briti aktivisti, kaks Hollandi kodanikku, üks brasiillane ja ukrainlasest kokk.

Greenpeace'i keskkonnakaitsjad üritasid tungida eelmisel nädalal Petšora lahel energiakontserni Gazpromi naftaplatvormile ja korraldada seal protestiaktsiooni naftapuurimise vastu.

Vene piirivalvurid hõivasid seepeale aktivistide jäälõhkuja Arctic Sunrise ja võtsid selle oma kontrolli alla. Hollandi lipu all sõitva laeva 30-liikmeline rahvusvaheline meeskond vahistati ja toimetati Murmanskisse.

Vene juurdluskomitee algatas teisipäeval juhtumiga seoses uurimise piraatluse alusel, mille eest võib oodata kuni 15-aastane vanglakaristus.